Bouterse bang voor arrestatie

De vroegere Surinaamse legerleider D. Bouterse vermoedt dat Nederlandse mariniers hem willen arresteren. Dat zou gebeuren in het kader van het justitiële onderzoek naar zijn rol bij de Decembermoorden in 1982.

Bouterse zei dat afgelopen weekeind op een vergadering van zijn oppositionele Nationale Democratische Partij (NDP). Volgens de NDP zijn er al Nederlandse mariniers, verkleed als toeristen, gesignaleerd in Paramaribo. Bouterse wees erop dat een Nederlands oorlogsschip dat in de buurt van de Antillen rondvaart ,,in enkele uren'' in Suriname kan zijn.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de suggesties van Bouterse met klem van de hand gewezen. Hij benadrukt dat Nederland in Suriname geen enkel recht van handelen heeft. Ook een woordvoerder van de Surinaamse regering noemde het bericht onjuist.

Sinds het openbaar ministerie in Paramaribo een onderzoek is begonnen naar de Decembermoorden, is de spanning gestegen. Regeringskringen in Suriname bevestigen dat momenteel wordt bekeken of Bouterse, die hoofdverdachte in de zaak is, kan worden aangehouden. Ook de Nederlandse adviseur van de Surinaamse regering, G.Spong, heeft dat eerder gezegd. Bouterse heeft de bewaking rond zijn persoon opgevoerd. De huidige parlementariër voor de NDP weet zich voortdurend omringd door gewapende lijfwachten. Ook Bouterse's huizen worden intensief bewaakt.

De Surinaamse minister van Justitie, S. Gilds, opperde enkele weken geleden de mogelijkheid dat er ,,internationale steun'' zou kunnen worden gevraagd bij het proces van vervolging van de Decembermoorden. Of Gilds daarmee ook doelde op militaire bijstand, is onduidelijk.