Boete van 30 mln als fusie niet doorgaat

De fusiepartners Ahrend en Samas hebben een boeteregeling van 30 miljoen gulden afgesproken als een van de twee door een rechterlijk vonnis wordt gedwongen een overname door een andere partij te accepteren.

Deze afspraak, die de overnameprijs voor een bieder als Buhrmann opdrijft, staat in het fusiebericht dat Ahrend en Samas (verkoop van kantoorartikelen en productie van kantoormeubels) vanochtend hebben gepubliceerd. Als Ahrend door de rechter wordt gedwongen om mee te werken aan een bod van een andere onderneming, moet zij Samas 30 miljoen gulden (13,5 miljoen euro) betalen en andersom.

Buhrmann (bijna 20 miljard gulden omzet, 26.000 medewerkers), marktleider in de verkoop van kantoorartikelen in de VS, wil zowel Ahrend (1 miljard gulden omzet, 2.100 medewerkers) als Samas (bijna 2 miljard gulden omzet, 5.300 werknemers) opkopen om ook nummer een in Europa te worden. Na een geslaagde overname wil Buhrmann de productie van kantoormeubels weer afstoten. Buhrmann kwam vanochtend eveneens met een officieel biedingsbericht op de twee ondernemingen.

Twee grote beleggers van Ahrend, de investeringsmaatschappijen HAL (familie Van der Vorm) en Egeria (familie Brenninkmeijer), willen een bod op Ahrend doen. Zij werken samen in de beleggingsmaatschappij Stonehaven, die inmiddels meer dan 33 procent van de niet-stemgerechtigde Ahrend-aandelen bezit. Hoe hoog hun bod is willen zij nog niet zeggen. Diverse houders van niet-stemgerechtigde aandelen Samas, samen goed voor ongeveer de helft van het totaal, hebben hun onvrede over de fusieplannen met Ahrend uitgesproken.

Ahrend en Samas, die begin oktober hun fusie aankondigden, verzetten zich tegen het bod van Buhrmann, dat een maand later werd gelanceerd. Zij hebben speciale aandelen aan bevriende stichtingen uitgegeven om een vijandige bieder de voet dwars te zetten.

Buhrmann biedt, zo blijkt uit het vanochtend verschenen biedingsbericht, ongeveer 18,90 euro per aandeel Samas en 16,75 euro per Ahrend. Daarmee kost Samas ongeveer 780 miljoen gulden en Ahrend ongeveer 650 miljoen gulden. Omdat Buhrmann tweederde van de prijs in aandelen betaalt en eenderde contant fluctueert de hoogte van de biedingen met de koers van Buhrmann. Vanochtend steeg de koers van Buhrmann met ongeveer 1,5 procent tot 28,35 euro. De koers van Samas steeg licht tot 17,40 euro. Ahrend daalde met ongeveer een euro tot 16,85.

Buhrmann doet het bod gestand als zij 75 procent van de aandelen krijgt aangeboden en als bestuurders, commissarissen en stichtingen met stemgerechtigde aandelen van Samas en Ahrend met het bod instemmen.

Het fusiebericht van Ahrend en Samas bevat verklaringen van twee zakenbanken (Kempen & Co voor Ahrend en ING Barings voor Samas) dat de ruilverhouding bij de fusie redelijk en evenwichtig (fair) is, maar dat zij geen uitspraak doen over de redelijkheid en evenwichtigheid ten opzichte van eventuele alternatieve proposities.

Op 10 januari houden Ahrend en Samas een aandeelhoudersvergadering om de fusie te bespreken, een dag later maakt Buhrmann bekend of zij het bod gestand zal doen.