Asbakkorrels

Speed en Design, consumentenbeurs voor de auto(ren)sport, in de Jaarbeurs in Utrecht van 30 november tot 3 december.

Vlak vóór opening in een menigte staan dringen bij een beurs als Speed en Design is een ervaring. Er lijken in veld en beemd blikken grote mannen te zijn opengetrokken, gehuld in stootvaste kleding waarbij mijn journalistenregenjasje ernstig detoneert. Ik zie veel roodgeschoren nekken, ik schrijf `acne' op een papiertje en vraag me zwetend af wat Speed & Design ons bieden gaat.

De afdeling speed blijkt formule-auto's te behelzen, skelters en motoren, alles blinkend in de was gezet. Ik sta er bij en kijk er naar, als in mijn onderbuik ineens iets gaat bewegen. In een hoek van de Jaarbeurszaal schalt en knettert het, ik trek mijn stoute schoenen aan. Consumenten met beschreven signalement staan om een auto gegroepeerd, die na bescheiden ellebogen van mijn kant volgestapeld blijkt met zwaar geluid. Een standman sluit de portieren en richt de afstandsbediening. Snerpend hoge tonen, het bassenwerk brengt leven in het glanzend blik. Opnieuw worden registers opgeschoven, donkwerk opgevoerd, daar valt de eerste velg al kletterend op de vloer, van de linkerkoplamp barst het glas, de voorruit breekt, en langzaam wijkt een spatbord.

,,Wat zonde'', roep ik. ,,Die mooie auto uitelkaar gedecibeld!''

Men hoort mij niet, maar goed, ik moet ook verder. Ik passeer het velgensegment, bewonder de robuuste Mak Sonic en de fijnere Mak Spirit, en vind méér speakers: Strike Speaker Wire en Strike Installation Kits.

Eindelijk heb ik de juiste stemming bereikt. Strike! Banzai! Laat het ongedachte nu maar komen!

Ik meld me bij de stand van de firma Service Best en vraag recht op de man af: ,,Wat hebt U in de aanbieding?''

,,We hebben verlengkabels, dubbelpluggen, het stuurslot `Baseball Bat'.''

Ik kijk rond en zie een bakje vol met kleuren. Blauw, zilver, rood en goud.

,,Wat hebt U daar?''

Het waren de ventieldoppen `Kogelmodel, model Universeel'.

Ook bestonden er ventieldoppen van het `Zuigermodel'. Dat had ik nooit vermoed. Evenmin had ik gehoord van imitatieremschijven die eenvoudig tussen wiel en remtrommel passen.

,,Onzin natuurlijk'', zei de standhouder. ,,Maar de mensen willen het.''

Bij de standbuurman stapte ik de wereld van de sportuitlaat binnen, ontwikkeld met drieledig doel: verrijken van de sportieve auto-uitstraling, vermogens-upgrading en onderstreping van de sportieve sound. Een hele mondvol voor een uitlaat, maar de uitlaat bestaat en er zijn dus woorden voor. Sprakeloos werd ik toch toen ik in de stand van de firma Funel stuitte op een sigaret die vredig lag te branden in een walm van lavendel.

,,Daar wordt u stil van!'', riep de standhouder. ,,Jaja, ik hoor het wel.''

,,Funelia's asbakkorrels ontgeuren de hele asbak, tevens en ook te gebruiken als potpourri, in uw stofzuiger, in auto, op boot en natuurlijk de camping, waar het doorgaans vreselijk stinkt zoals u weet. Funelia levert in de smaken lavendel, fruit en vanille, bij 1 ons korrels 1 gram gratis, moet ik u nog méér vertellen?''

Dat hoefde niet, ik had waarvoor ik kwam: asbakkorrels, ongedacht.