Z-Notities

De grillige tulp

We hoeven ons geen zorgen te maken, want het imago van Nederland in het buitenland is goed, signaleert een studiegroep van Buitenlandse Zaken. Dat doen die lieve tulpen en molens. Maar precies die symbolen vindt de studiegroep ,,oubollig''. Het buitenland moet ons nóg beter begrijpen. Er is behoefte aan een nieuw logo, liefst een architectonische trekpleister die staat voor Neerlands grootheid.

Met de windmolen gaat het goed. Overal staan hoge metalen buismodellen te suizen in het landschap, lelijk genoeg voor goedkeuring in commissie. De overheid wil er zelfs nog honderden bij plaatsen, velden vol. Maar die tulp kan niet goed worden gemondrianiseerd. Hij groeit en heeft afwisselende lengten, kleuren en vormen. Dan denk je dat hij geel is en wordt hij weer rood of nog wilder. Bovendien is de tulp Turks en heeft hij geen enkel nut. Iemand die Nederland in het buitenland moet representeren drijft hij tot wanhoop.

Er zijn betere mogelijkheden. Nederland heeft een eigen nationale maple leaf: het hennep-blad. Die kan gestileerd worden in voorgeschreven verhoudingen en met een vaste tint: groen. Het hennepblad representeert een ideale combinatie van gelukzaligheid, tolerantie en handel door voor- en achterdeuren onder toezicht van de fiscus.

Andere suggesties: klompen met dikke spekzolen waar je niks doorheen voelt. Het kantoor van Volksgezondheid in de vorm van twee borsten, voor gelukkig leven en gelukkig sterven. De Shell-schelp: kom er nu maar eens eerlijk voor uit. De strippenkaart voor burgers die zichzelf controleren als ze in tram en metro afrekenen. Een tuiltje glazen mini-wolkenkrabbers.

Lat-huwelijk

Staatssecretaris Cohen wil erkenning van het Lat-huwelijk. Zoveel echtgenoten wonen al apart, dat kun je net zo goed wettelijk regelen. Een mooie gedachte: pas de norm aan de praktijk aan. Een spellingsvernieuwing voor menselijke intimiteit. Dan oogt de werkelijkheid als de wet. Maar de praktijk schuift er toch telkens weer onderuit. Mensen leven niet volgens de inzichten van de Tweede Kamer.

Als duurzaam samenwonen niet meer het wettelijke kenmerk van een huwelijk is, gaat een nieuwe wereld van van relaties van `wederzijdse hulp en bijstand' open. Werkgever-werknemer, vrienden, mede-firmanten of buren kunnen allen in de echt verbonden worden als ze daar hun voordeel mee kunnen doen. Wie geld wil weggeven kan beter eerst trouwen met de begunstigde, zodat geen belasting is verschuldigd. Het Lat-huwelijk is ideaal voor bezitters van een tweede huis waar volgend jaar de hypotheek-aftrek van vervalt. Je gaat apart in die twee huizen wonen. De sociale recherche zou kunnen controleren of het Lat-huwelijk zuivere bedoelingen heeft. Er moet wel iets te toetsen zijn. Wat kenmerkt een huwelijk? Wat voor wederzijdse hulp en bijstand komt in aanmerking? Het examen-instituut Cito kan zich lenen om de oprechtheid te toetsen voor de noodzakelijke preventie tegen misbruik. De aanstaande partners leggen een test af voor ze samen naar het stadhuis mogen. Wie slaagt, trouwt. Jammer dat de Tweede Kamer er nog niet voor warm loopt.

Cultuurtje 1

Volgens VVD-Kamerlid Henk Kamp zaten Marokkanen en Turken van boven de veertig vijfmaal zo vaak in de Ziektewet als autochtonen. Sociale Zaken corrigeerde: het waren er slechts twee keer zoveel. De kranten susten dat er veel meer autochtonen in de WAO zitten. Inderdaad, Nederland is vergeven van de autochtonen.

Eind vorige week kwamen nieuwe onheilspellende berichten van Sociale Zaken: tweederde van Turkse en Marokkaanse mannelijke veertig-plussers geniet een uitkering. Minister van Economische Zaken, Jorritsma, sprak van een ,cultuurtje'' van werkloosheid. Kamerleden grepen die uitdrukking dankbaar aan voor een klassiek TanteTruus-debat. Jorritsma zei achteraf dat het ,,cultuurtje'' gold voor de overheid die dat soort verhoudingen laat voortbestaan. En daar sloeg ze de spijker op de kop want in Marokko en in Turkije zijn veertigplussers niet zo afhankelijk van uitkeringen.

Cultuurtje 2

In échte immigratielanden mogen mensen meteen aan de slag om te leren. Taken worden aangepast en eenvoudiger gemaakt. Voor de analfabeet zonder talent voor taal zijn er knoppen met ikoontjes in plaats van letters. Maar de Nederlandse sollicitant moet stapels cursussen, therapieën en taaltests doorploegen voor hij tot een gesprek wordt toegelaten. Dan wordt alsnog een ,,vlekje'' geconstateerd en moet hij weer opnieuw op cursus en survival-weekend.

Er is een tekort aan verpleegkundigen maar MBO-verpleegstagiairs mogen niet zomaar worden gemengd met hoger opgeleide verpleegkundigen. Die middelbaar opgeleiden moeten uitwijken naar het buitenland voor een ziekenhuisstage, want daar mag het wel. Het middelbaar beroepsonderwijs krijgt minder leerlingen, want niet iedere aanstaand verpleegkundige wil naar het buitenland, dus nog minder handen aan het bed, meer wachtlijsten, minder stages en zo door.

Cultuurtje 3

Een Pakistaanse alleenstaande moeder van Nederlandse kinderen verbaast zich dagelijks. Zij is nog geen veertig en zou graag legaal willen werken maar dat mag niet. Eerst waren haar verblijfspapieren niet in orde en dan heb je alleen recht op een uitkering. Het wachten op geldige papieren duurde bij elkaar zeven jaar. Al die tijd werkte ze zwart voor een naai-atelier, want alleen thuiszitten terwijl de kinderen naar school gaan zou haar gek maken.

Na het verkrijgen van haar verblijfsvergunning toog ze enthousiast naar het arbeidsbureau voor werk en een opleiding. De weg lag open naar een respectabel wit bestaan. Maar helaas, het Arbeidsbureau vindt haar niet gezond genoeg. Inderdaad heeft ze last van gewrichtspijn en een hardnekkige huidkwaal maar die verhinderden haar nooit om op tijd te komen voor haar naaiwerk. Ze zag wachtkamers vol zitten met vitale jonge mensen. Die wilden allemaal het omgekeerde: ze waren in beroep gegaan tegen goedkeuring.

Toen ze op haar derde hoger beroep medisch werd afgekeurd met één blik in haar dossier, barstte ze spontaan in huilen uit. De keuringsarts keek haar medelijdend aan: ,,Ik zie dat u psychische problemen hebt. Ga maar naar een therapeut en kom over een half jaartje nog eens terug''.

Geweten over dieren

De koninklijke drijfjacht op wilde scharrelvarkens wordt binnenkort verboden. Een tam varken mag wel als vleesplant worden gekweekt voor de slacht. De Amsterdamse rechter vindt goed dat zanger Robert Long die tamme varkens vergelijkt met joden in Dachau.

Nertsen hebben meer licht en bewegingsruimte dan varkens maar mogen binnenkort niet meer worden gefokt. Ze worden namelijk niet gegeten en Nederlanders hebben iets tegen bont. Ze lopen wel op leren schoenen.

Een hert in de Amsterdamse Waterleidingduinen mag wel na uitzichtloos lijden sterven aan longworm maar niet aan een genadeschot. Op de fazant mag worden gejaagd maar op de even talrijke grauwe gans niet.

Eidereenden en trekvogels mogen verhongeren omdat industrieschuiten hun voedsel van kokkels en schelpdieren van de bodem van de Waddenzee schrapen.

Koeien scharrelen vrij in de wei maar de mensen zijn bang geworden voor hun vlees. Toch maar een paar nerts-receptjes bedenken als alternatief voor de wrede kotelet.

    • Maarten Huygen