Opinie

    • Youp van ’t Hek

Westerterp

Toen het journaal vertelde dat hij teut op een tegenligger was geknald, dacht ik in eerste instantie dat hij weer een of ander kinderachtig proefprocesje aan het uitlokken was. Tjerk is namelijk de man van de lullige opzetjes met De Telegraaf. Populair carpoolstrookgeneuzel en zo. Hij had vast en zeker ook alweer tolpoortjesplannen. IJdele politicus, verslaafd aan zichzelf. Twee dagen niet in de krant en hij krijgt brandende liesjeuk. Tjerk was nogal verbaasd dat hij meteen na het ongeluk gebeld werd door een journalist, maar ik denk dat het een automatische reactie van de politie is geweest. Zo gauw ze hem zagen, wisten ze dat hij het graag én in de krant én op de televisie én op de radio wilde hebben.

Laat ik voorop stellen dat ik geen oordeel vel over zijn twee genuttigde blikjes bier, daar ik zelf regelmatig met meer drank op achter het stuur zit. Maar én zuipen én bellen is redelijk onhandig. Het laatste kan mij niet overkomen, daar ik nog steeds gsm-loos ben. Dagelijks zie ik het gehannes van de levensgevaarlijke auto-mobieltjes op de snelweg en het valt me nog steeds mee dat er niet meer doden vallen. Ook vind ik het netjes dat hij niet met laffe cruise control-smoesjes komt aanzetten. Maar ik hoop niet dat ik hem vanaf nu in elk programma ga zien. Zeker tegenover het slachtoffer past enige terughoudendheid. Anders wordt zijn schuldbekentenis ook weer een nummer. Biechten doe je in de biechtstoel en niet bij Paul Witteman.

Inmiddels heb ik begrepen dat de captainsborrel ter ere van Westerterp zijn zeventigste verjaardag is afgelast, maar de heilige mis, opgedragen door de bisschop zelf, gaat morgen wel door. Ook is er, ter ere van zijn verjaardag, een concert in de schouwburg. Het hele feest zou natuurlijk exclusief worden gepubliceerd in het Stan Huygens Journaal, de Telegraaf-rubriek van de journalist Thomas Lepeltak. Ik zie Middeleeuwen. De bisschop die voor een christelijke hotemetoot de mis opdraagt. Zou hij dat voor de simpele putjesschepper van driehoog achter ook doen? Wat kost dat? Voor de grap heb ik het Bisdom Breda gebeld en gevraagd wanneer je op de bisschop zelf kan rekenen. De persvoorlichter legde lacherig uit dat het gewoon een ordinair Rooms onderonsje is. Katholieker kan het niet. Westerterp komt uit Ulvenhout (Ulvenhout is gemeente Breda), kent de bisschop, de bisschop heeft de komende jaren een hoop poen nodig omdat het bisdom honderdvijftig jaar bestaat, en als hij de ijdeltuitenmis van geile Tjerk doet, weet hij dat er die ochtend voor een miljoen of wat aan subsidies in de kerkbanken zit. En die komen natuurlijk ook niet voor God. Ben je gek. Na de mis zal er wel ergens een rijke lunch zijn en dan wordt de poenverdeling verder besproken. Het CDA in topvorm. Ik denk dat Lubbers, De Hoop Scheffer en Hans van den Broek morgenochtend ook op de knietjes gaan. En Breda ligt lekker dicht bij België, dus een setje stevig geparfumeerde belastingvluchtelingen zal zeker de kerk betreden. Misschien zien ze in Ruud Lubbers hun nieuwe herder. Die gaat binnenkort over de vluchtelingen en daar vallen de vluchtelingenkampen Brasschaat en Schilde zeker onder! Aan Jan Pronk hadden ze een slechte gehad.

Zal de gewone man uit Breda morgen naar de kerk mogen? Ik denk het wel, maar dan ergens achteraan. De F-side dus. Ik hoop dat er nog een paar rechtvaardige katholieken in Breda zijn, die morgenochtend hun eigen plek in de kerk opeisen en luid en duidelijk zullen verkondigen dat voor God iedereen gelijk is en dat ze mogen zitten waar ze willen. Ik ben wel voor een klein relletje en eerlijk gezegd: mijn handen jeuken. Misschien reis ik zelf wel even naar het zuiden om Gods gelijkheidsbeginsel nog een keer aan de gelovige CDA-ers uit te leggen.

Jammer dat het door zo'n tragisch ongeval gebeurt, maar wel lekker dat we weer eens mogen zien hoe de Brabantse papen hun zaakjes onderling regelen. Wedden dat er morgen zeker drie keer een mobieltje afgaat tijdens de mis? Wie er belt? God zelf. Om hard en grondig te vloeken en om de farizeeërs te vragen om op te rotten!

    • Youp van ’t Hek