`Voorkeur voor gemeente'

Marloes Ligtvoet, 23 jaar, deelneemster aan de eerste lichting `starters' (trainees) bij de gemeente Voorburg op de afdeling Ruimtelijke Ordening.

,,Waarom geen trainee bij het Rijk? Een afdeling met 600 mensen die allemaal met hetzelfde onderwerp bezig zijn, ik moet er niet aan denken. Geef mij maar de kleinschaligheid van een gemeente als Voorburg.

,,Ik ben nu zo'n zes weken bezig hier en ik draai eigenlijk gewoon mee op de afdeling Stedelijke Ontwikkeling. De eerste twee weken heb ik me ingelezen in de stedelijke en ruimtelijke aspecten van de gemeente. Ik wist eigenlijk niet zo veel van Voorburg, ik woon nog in Nieuwegein en ben eigenlijk niet van plan snel te verhuizen.

,,Het aantrekkelijke van het traineeship is voor mij het leren en het werken tegelijk. Ik moet mijn studie nog afronden, dat moet binnen een jaar, maar daarna doorleren, symposia bezoeken, congressen aflopen, dat lijkt me heerlijk. Hoe dat hier precies ingevuld gaat worden weet ik niet, wij zijn de eerste lichting starters in Voorburg. Binnenkort week hebben we onze eerste gezamenlijke startersweek. Dan worden we ingewijd in het ambtelijke wereldje.

,,Mijn programma voor de komende twee jaar is wat mij betreft nog redelijk blanco. Ik wil best wat verantwoordelijkheden krijgen, zelf projecten leiden enzo. Stedelijke sontwikkeling is heel interessant, je komt de echte Voorburgers tegen, heel concreet. In Voorburg gaat het overigens alleen nog maar om stedelijke vernieuwing, we kunnen niet meer uitbreiden.

,,Ik heb wel ambities, maar die zijn afhankelijk van wat de gemeente mij biedt. Ik verwacht echter niet dat ik binnen een paar jaar al naar een leidinggevende functie zal doorstromen, zo werkt het althans op mijn afdeling niet. We werken gewoon heel veel samen. Over elf maanden heb ik een evaluatie, om te kijken of ik mag blijven. Als het aan mij ligt, ga ik door.

,,Eigenlijk vind ik vergaderen gewoon hardstikke leuk. Allemaal ideeën uitwisselen met anderen, en daar dan beleid van maken. En dat dan in de wijken zelf in de praktijk brengen.''