Ruzie over stukje Thailand in Den Haag

Een fraai pand aan de Haagse Laan Copes van Cattenburch zorgt voor een rel in de Thaise diplomatie.

De Thaise ambassade in Nederland heeft een huisvestingsprobleem. Ze willen graag aan de Haagse Laan Copes van Cattenburch gevestigd blijven. Maar helaas, de vorige ambassadeur zou het statige herenhuis in mei 1999 hebben verkocht voor 3,1 miljoen gulden, zo bleek eerder deze week. Daarna veranderde hij zijn naam en zei de diplomatieke dienst vaarwel. Maar hij mocht helemaal niks verkopen, want het pand is van de Thaise regering.

Daar heeft de Nederlandse zakenman die de deal met de ex-ambassadeur sloot geen boodschap aan. Hij confronteerde de huidige, stomverbaasde Thaise ambassadeur, Vasin Teeravechyan, met zijn claim. Toen Vasin niet toehapte, stapte hij naar de rechter.

,,Dat zien we natuurlijk niet graag'', zegt de Nederlandse ambassadeur in Thailand, G. Kramer. ,,Niet dat de goede bilaterale verhoudingen tussen Thailand en Nederland daarmee onder druk komen, maar zoiets kun je beter onderling oplossen. Rechters kunnen dingen op scherp zetten.''

Hoe is dat mogelijk, vragen de twee belangrijkste Engelstalige kranten in Thailand, The Nation en The Bangkok Post, zich af. Als de voormalig ambassadeur Prachya Davi Tavedikul de Thaise kanselarij verkoopt, moet dat toch worden goedgekeurd door de Thaise premier Chuan Leekpai?

,,Wij zullen vechten als die Nederlandse zakenman juridische stappen zet in de richting van de Thaise regering'', zei de premier. ,,Ik weet hier al maanden van, maar ik begrijp niet hoe zulke dingen kunnen gebeuren. Ik betwijfel of die verkoop heeft plaatsgehad.''

Prachya had `standplaats Den Haag' van 1996 tot oktober 1999, toen hij de diplomatieke dienst verliet en tevergeefs solliciteerde naar de baan van baas van de nationale luchtvaartmaatschappij Thai Airways. Hij gaat nu schuil achter de achternaam Suseree. Er loopt een onderzoek tegen hem.

Of de Nederlandse zakenman hem heeft betaald is niet duidelijk. Prachya/Suseree zegt dat deze Nederlander hem heeft ,,bedrogen'' door hem een intentieverklaring voor te leggen. In werkelijkheid was dat een koopcontract.

Het Thaise ministerie van buitenlandse zaken stelt dat Prachya het pand niet kon verkopen, omdat het eigendom is van het ministerie van Financiën. Dat heeft geen cent ontvangen uit Nederland.

    • Robert Giebels