Politie eist meer controle kaartjes voetbalwedstrijd

Als voetbalclubs niet snel de kaartverkoop en de controle op toegangsbewijzen verbeteren, zal de politie zich minder toeschietelijk opstellen naar de clubs. Dat zegt de woordvoerder van het beraad van hoofdcommissarissen in reactie op het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) over het afgelopen seizoen.

In het jaarverslag uit het CIV kritiek op de toegangscontrole bij Nederlandse clubs. Ook zijn afgesproken veiligheidsmaatregelen, zoals een beter geregelde kaartverkoop, niet op grote schaal ingevoerd. ,,De kaartverkoop blijkt nog veel te wensen over te laten. Niet zelden komen risicosupporters in het bezit van kaarten voor vakken waar ze niet horen. De clubs, sponsors en supportersverenigingen realiseren zich onvoldoende welke gevolgen dat kan hebben'', aldus het CIV.

Uit het jaarverslag blijkt wel dat het voetbalvandalisme in z'n algemeenheid de afgelopen drie jaar iets is afgenomen. De politie heeft minder mensen voor geweldsdelicten, zoals openlijke geweldpleging, mishandeling en vernielingen, bij voetbalwedstrijden aangehouden. Het verbale geweld is sinds het seizoen 1997-1998 wel toegenomen. Het aantal aanhoudingen voor belediging en discriminatie steeg het laatste seizoen met 4 procent.

Het CIV constateert verder dat de laatste jaren steeds meer jongeren in de leeftijdsgroep van 12-18 jaar tot de risicosupporters behoren en noemt het aandeel van de jeugd onder de aangehouden supporters (31 procent) ,,verontrustend''.