Onrust Israël

Een Palestijnse vrouw in de Strook van Gaza houdt haar zieke baby in haar armen. Ze zit achter het raam van een ambulance, waarin de afbeelding van een langs de weg geparkeerd Israëlisch pantservoertuig wordt weerspiegeld. In de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever kwamen gisteren twee Palestijnen, onder wie een 12-jarig jongetje, om het leven bij botsingen met het Israëlische leger. Toch meldden waarnemers dat het gisteren relatief rustig is gebleven. Dat gold ook voor Jeruzalem, waar de Israëlische autoriteiten een grote politiemacht op de been hadden gebracht om te verhinderen dat het vrijdagsgebed, het eerste tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan, zou uitlopen op ongeregeldheden.

De afgelopen weken werd tijdens het vrijdaggebed de toegang voor Arabieren onder de veertig jaar geweigerd tot de al-Aqsa moskee op de Tempelberg, maar gisteren werd dat verbod opgeheven. Enkele Palestijnen gooiden met stenen, maar de politie stelde zich terughoudend op. Intussen heeft de moslim-fundamentalistische Hamas opgeroepen de intifada te intensiveren tijdens de Ramadan. ,,Verbrand de grond onder de voeten van de bezetters'', zei gisteren Khaled Meshal, hoofd van het politburo, op een bijeenkomst in Beiroet. (Foto Reuters)