`Minister kan NS-top ontslaan'

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat moet de leiding van de Nederlandse Spoorwegen kunnen vervangen als die zijn verplichtingen niet nakomt. Dat beweert PvdA-fractievoorzitter Melkert.

Hij reageerde gisteren in de actualiteitenrubriek Netwerk op de problemen van de NS. Melkert vindt dat de overheid veel meer toezicht moet houden op het functioneren van de Spoorwegen. ,,En als stok achter de deur moet de minister het management kunnen ontslaan'', aldus Melkert. ,,De minister moet de mogelijkheid krijgen duidelijke eisen te stellen. Voldoe je daar niet aan, dan moet je het veld ruimen.'' Dat zou wat Melkert betreft ook moeten gelden voor andere verzelfstandigde instanties die publieke diensten aanbieden.

De PvdA-voorman sluit een verdere privatisering van de NS, dus een beursgang, voorlopig uit. ,,Eerst vijf of tien jaar orde op zaken stellen en dan zien we wel weer verder'', aldus Melkert.