Man bijt hond

Geheel volgens verwachting gaat de finale van de Transfer Solutions Meesterklasse viertallen, die op 9 en 10 december in de RAI wordt gehouden, tussen de grootmachten van het Nederlandse bridge, 't Onstein en Modalfa. Modalfa won in de halve finale dik van landskampioen Crash. 't Onstein moest in de andere halve finale alle zeilen bijzetten om het hevig tegenstribbelende De Lombard onder de duim te houden.

Een fout heeft meestal geen nieuwswaarde. En zeker niet in bridge waar fouten schering en inslag zijn en het er vooral op aankomt om fouten te vermijden. Bij Bauke Muller, een van 's werelds technisch meest begaafde spelers, ligt dat andersom. Als hij eens een keer iets fouts doet, praat iedereen erover. Een soort man bijt hond dus. In de halve finale hebben we hem dan eindelijk op een fout kunnen betrappen. Maar zo makkelijk was het allemaal ook weer niet:

Op drie tafels luidde het (scherpe) eindcontract 4♠, te spelen door noord. Oost startte onveranderlijk met een kleine harten voor het aas. Indien de schoppenhonneurs verdeeld zitten (`dubbele snit') en de ruitens zich gedragen, heeft de leider een opgelegde route naar zelfs elf slagen.

In slag twee volgde aan alle tafels ♠10 die doorliep naar de heer van oost. Het contract kan nu down, maar zelfs met open kaarten is niet makkelijk te zien hoe. Oost moet klaveren naspelen onder zijn aas! De leider neemt de heer, maar kan niets zinnigs meer doen. West komt altijd met klaveren in om schoppen na te spelen waarna het is gebeurd met de leider. Zelfs ♠A nemen en drie rondjes ruiten helpt dan niet. Oost troeft de derde ruiten en kan nog twee klaveren meenemen. Muller als oost, ook maar een mens, speelde in slag twee geen klaveren, maar harten. De leider troefde, stak over naar ruiten, sneed nog een keer in troef, Muller nam, maar kon toen niet veel anders doen dan ♣A meenemen voor contract.

Op de twee andere tafels ging het contract wel down. In slag twee vonden beide oostspelers, Erik Kirchhoff en Louk Verhees, de briljante switch van ♣V! Die kaart is zelfs winnend in het geval de leider (en niet west) ♣10 heeft.

Jack Jie Zhao is een vaste contribuant van deze rubriek. Vijf jaar lang konden we genieten van technische hoogstandjes van zijn hand. Zhao speelde voor De Lombard zijn laatste wedstrijd in ons land. Volgende maand doet hij nog mee in het Nederlandse team, maar dat is in zijn vaderland, waar Nederland meedingt naar de China Cup. Zhao blijft daarna voorlopig in Beijing, waar hij de kost gaat verdienen als bridgeprofessional. In de halve finale tegen 't Onstein flonkerde nog een keer zijn ster. Eerst het bieden:

NZ spelen normaal gesproken een 15-17 sans. Zhao vond deze veertienpunter echter mooi genoeg om 1SA mee te openen. Het leidde tot 3SA waartegen Anton Maas met ♠9 uitkwam. Zhao won in de hand en speelde ruiten naar de boer voor de heer. Het schoppenvervolg was voor de vrouw, gedoken door west. De leider stak over naar ♡V en oost nam de nagespeelde ruiten met het aas (west klaveren weg). De verdediging nam nu twee schoppens mee. In noord verdween een klaveren, oost en zuid lieten een ruitentje varen. Maas switchte naar klaveren. Zhao legde de vrouw, speelde harten naar het aas en incasseerde ♡H. Oost moest een klaveren afgooien om zijn ruitenstop vast te houden. Zhao nam vervolgens ♦V mee, waarop west in dwang kwam: Maas moest zijn harten- of zijn klaverenstop afbreken. Een dubbele dwang en een waardig afscheid van de Rotterdamse bridge-Chinees die als enige 3SA bood en maakte op het spel.

    • Jan van Cleeff