`Ik kon m'n ei niet kwijt'

Thomas Reydon, 31 jaar, natuurkundige en wetenschapsfilosoof, heeft traineeship bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport niet afgemaakt. Heeft nu een promotieplaats bij de Rijksuniversiteit Leiden.

,,Over werken bij de overheid had ik eigenlijk nooit nagedacht. Een vriend wees me op de advertentie. Ik wilde het wel eens proberen. De psychologische test en allerlei assessments kwam ik door en ik kwam terecht bij het ministerie van mijn voorkeur, VWS. Maar ik kwam wel op een afdeling waar ik helemaal niets mee had: voeding en veterinair beleid. Later werkte ik bij de afdeling medische ethiek. Dat sloot beter aan bij mijn studie filosofie.

,,De opleiding die bij het traineeproject hoorde, stelde weinig voor. Bij het Rijksopleidingsinstituut kregen we in totaal negen dagen opleiding. Dat was een allegaartje, met wat introducties. Wat we daar hebben geleerd had ook in twee dagen gekund.

,,Sommige trainees voelden zich stagiaires, zij kregen alleen wat ad hoc-klusjes te doen. Dat gold niet voor mij. Ik heb me bij VWS met twee interessante projecten beziggehouden. Eerst met een nota over de regelgeving rond genetisch gemodificeerd voedsel. Daarna heb ik een rapport geschreven over de publieke debatten over biomedische technologie. Beide rapporten zijn naar de Tweede Kamer gestuurd.

,,Maar ik kon toch niet voldoende mijn ei kwijt. Ik wil toch vooral heel inhoudelijk werk. En vrijheid hebben om mijn eigen ideeën te uiten. Als ambtenaar dien je je toch te beschouwen als verlengstuk van de minister. Bij het rapport dat ik heb beschreven moest er nog een politiek sausje overheen. Meer een D66-lijn, kreeg ik te horen. Dat stond me tegen. Ik dacht dat ik de dingen goed neutraal had neergezet.

,,Bovendien wordt veel inhoudelijk werk uitbesteed. Als ambtenaar ben je toch veel meer organisator dan denker. Daarom heb ik gesolliciteerd naar een promotieplaats in Leiden. Dat is gelukt. Ik heb het traineeship van twee jaar dus niet volgemaakt. Het was wel een nuttige kennismaking met de overheid.

,,Ik ga promoveren op een onderwerp binnen de filosofie van de biologie. Heel abstract, maar wel inhoudelijk. Mijn salaris is ongeveer gehalveerd, maar dat maakt me niet zoveel uit.''