HET PUBLIEK

Wielrennen is een prettige bijkomstigheid tijdens een Zesdaagse. Het wedstrijdelement is van ondergeschikt belang. De winnaars lijken van tevoren bekend. En de toeschouwers genieten vooral van de randverschijnselen. In Dortmund worden voor de start van het rijdende carnaval vrachtwagens met vleeswaar de sporthal binnengereden. Duitsland heeft een grote eet- en drinkcultuur, maar een kleine wielercultuur. De bezoekers verblijven bij voorkeur in de kleinere ruimtes naast de wielerbaan. Daar is het meeste amusement te vinden. In België, waar de wielercultuur zich kan meten met de eet- en drinkcultuur, kijken de toeschouwers nog met een schuin oog naar de piste.

De renners rijden in vliegende vaart achter ronkende motoren. Nergens is de wielerbaan zo steil als in Gent, waar botsingen en valpartijen voor spektakel zorgen. Op het middenterrein wordt het gebrek aan overzicht gecompenseerd door een ongekende drankzucht. De biertap vloeit rijkelijk in 't Kuipke. Het geroezemoes wordt overstemd door een omroeper die met zijn commentaar evenveel spanning als sensatie suggereert. In Nederland is de Zesdaagse een langzame dood gestorven. De houten wielerbaan van Ahoy' is afgebroken. Het schijnt dat de opgeknapte en deels overdekte baan van Sloten de Zesdaagse nieuw leven gaat inblazen. Een mooi initiatief. Hopelijk zijn de randvoorwaarden even goed verzorgd als in Gent en Dortmund.

Aflevering negen in de serie over publiek

    • Jaap Bloembergen