`Geen zeepjes verkopen'

Jacotien Visser, 31 jaar, voormalig trainee bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tegenwoordig werkzaam bij het directoraat-generaal openbare orde en veiligheid, coördinatie nasleep Ramp Enschede.

,,Wij zaten in de allereerste lichting trainees bij de Rijksoverheid, in 1998. Door de strenge selectieprocedure en de vele gesprekken met hoge ambtanaren hadden we het idee dat we dè goudhaantjes waren. De secretaris-generaal vroeg me bij mijn sollicitatie letterlijk of ik niet uiteindelijik op zijn stoel wilde zitten. Dat wilde ik natuurlijk wel. Ik dacht eerlijk gezegd dat we managementtrainee's waren, dat we opgeleid werden om uiteindelijk leiding te geven. Dus ik schreef gekscherend in ons traineeblaadje Grenspost dat ik me bij mijn nieuwe collega's voorstelde als ,,je toekomstige leidinggevende''. Dat viel verkeerd, ik werd op het matje geroepen.

,,Ik had het idee dat het departement niet echt wist wat ze met ons wilden. Mijn werk begon met alleen maar uitvoering en organisatie. Daar werd ik gek van, ik wilde ook inhoudelijk werk doen. Op mijn eigen initiatief ben ik toen na elf maanden overgeplaatst naar de afdeling veiligheidsbeleid.

,,Mijn detachering, vast onderdeel van het traineetraject, liep ik bij het ministerie van Justitie, part-time, en dat was echt vreselijk. Daar lieten ze me echt alleen maar kleine klusjes doen. Terug op Binnenlandse Zaken ging het beter, ik kwam bij rampenbestrijding terecht. Mijn hart ligt bij de veiligheid en toen ik net terug was, was daar de vuurwerkramp in Enschede.

,,Ik wilde altijd al bij de overheid werken, ook voordat ik van het traineeproject gehoord had. Ik wil geen zeepjes verkopen, maar gewoon een stevige beleidsnota kunnen schrijven die in één keer goed is. Tijdens mijn studie Kunstbeleid en Kunstmanagement in Utrecht was ik al werkstudent bij de gemeente. Ik denk dat ik ook zonder het trainee-project wel op een interessante plek bij de overheid terecht was gekomen, maar dit heeft het hele proces wel versneld. Ondanks de aanloopproblemen en mijn onvrede in het begin vind ik het een geslaagd project.''