Frisse musical over Buddy Holly

Het levensverhaal van Buddy Holly, de man van klassieke rock-hits als Peggy Sue, That'll be the day, Oh boy en Maybe baby, is snel verteld. Omdat hij op 22-jarige leeftijd verongelukte, duurde het niet lang. Voor een musical, die bovendien pas begint als hij al 19 is, zit er maar één ding op: veel muziek.

En dat verklaart ongetwijfeld het grote succes van Buddy, de musical die in Londen al meer dan elf jaar lang veel publiek trekt en elders tournees maakt die eveneens bijval vinden. Nu ook in Nederland, in een Engelse bezetting met schilderachtig Texas-accent.

De aanstekelijke eenvoud van de Buddy Holly-hits is door scenarist Alan Janes in een behendig kader gezet van korte scènes. Min of meer naar waarheid, maar natuurlijk zeer globaal, zien we de razendsnelle opkomst van de gebrilde zanger, de eerste plaatopnamen, zijn snel gesloten huwelijk, de breuk met zijn begeleidingsgroep en het laatste optreden, op 2 februari 1959, waarna een vliegtuigje hem naar de volgende stop zou brengen.

Janes houdt het luchtig. Raak tekent hij het beeld van die late jaren vijftig, met de almacht van de diskjockeys, de platenproducers en de tournee-promotors. Een satire is zijn script niet, maar grappig is het af en toe wel.

Hooguit haalt hij er na de pauze iets te veel ander divertissement bij, dat wel illustreert hoe zo'n rock-show zich destijds voltrok, maar niet specifiek met Buddy Holly te maken heeft.

In een omlijsting van authentieke reclameborden voor Shell-motorolie, Van Heusen-shirts, Coca-Cola, de Oldsmobile '56 en de Dodge, schuiven de scènes snel en soepel in elkaar over. Statisch is de voorstelling alleen als er een nummer wordt gespeeld, of een paar achter elkaar, want gedanst wordt er helaas niet. Maar die songs kunnen het wel hebben. Ze worden met alle vereiste flair gespeeld en gezongen door acteurs die muziek kunnen maken, en muzikanten die kunnen acteren. Voorop staat Alex Bourne als een geloofwaardige Buddy Holly; in zijn stem heeft hij het katachtige, het tedere en de karakteristieke hik, en hij is een competent gangmaker.

Succes verzekerd, lijkt me. Ook hier.

Voorstelling: Buddy, van Alan Janes, door Capitol Live Entertainment. Regie: Rob Bettinson. Gezien: 30/11, Schouwburg, Tilburg. Nederlandse tournee t/m 11/4. Inl. (070) 3020224.

    • Henk van Gelder