FILM

Openingsfilm van IDFA is een door Roel van Dalen geregisseerd documentair portret van Ajax in het seizoen 1999/2000, toen de voetbalclub zijn eeuwfeest vierde en een trainer ontsloeg, na teleurstellende resultaten. Ook beelden van de voetbalschool in Ghana en de training van een jeugdelftal.

,,Roel van Dalens Ajax: daar hoorden zij engelen zingen zal geen [...] bioscoophit worden. De reden ligt niet in een gebrek aan dramatisch materiaal [...] met de ontslagen trainer Jan Wouters als tragische hoofdpersoon. Maar Wouters en zijn spelers hadden minder vertrouwen in Van Dalen dan Hazes in Appel. Mede daardoor biedt de film geen dieper inzicht in de mens achter de smartlap.''

Hans Beerekamp, 29 november 2000

In: Bellevue Cinerama, Pathé Arena en Het Ketelhuis, Amsterdam; Metropole 2, Den Haag; Studio, Utrecht; Lux 1, Nijmegen.

**