Bliksemschicht Kezman redt flets PSV

Met twee prachtige treffers tegen Roda JC heeft Mateja Kezman aangetoond dat hij meer kan dan de bal simpel in het doel tikken. De duurste aankoop in de clubhistorie van PSV begint zijn transferwaarde van 25 miljoen gulden waar te maken. Hij heeft in de laatste vier duels negen keer gescoord en in twaalf competitiewedstrijden tien doelpunten gemaakt. Dankzij de bliksemschicht uit Belgrado behaalde PSV gisteravond in Kerkrade een zwaarbevochten 2-1 zege.

Heel voorzichtig treedt Kezman in de voetsporen van Romario, Ronaldo en Van Nistelrooij. Natuurlijk ontbeert de Joegoslavische aanvaller het technische vernuft van zijn illustere voorgangers bij PSV. Hij is geen oogstrelende speler, zoals de jonge Romario. Hij mist de snelheid van een gezonde Ronaldo. En hij is minder atletisch dan een fitte Van Nistelrooij. Maar zijn neus voor de goal is even goed ontwikkeld. In een kaarsrechte lijn gaat hij op zijn doel af. Hij is bovendien tweebenig, getuige zijn doelpunten tegen Roda. Kortom, hij is een ouderwetse midvoor.

Vanwege zijn gebrekkige techniek, zijn houterige motoriek en zijn gemiste scoringskansen werd Kezman dit najaar door de meeste voetbalkenners als een miskoop bestempeld. Ironisch wees voorzitter Van Raaij enkele journalisten gisteravond op hun zure stukjes over Kezman. Fijntjes herinnerde trainer Gerets aan zijn dubieuze opstelling tegen Anderlecht. De coach hield zijn sterspeler aan de kant in het cruciale duel om de Champions League. Volgens Gerets had Kezman aangedrongen op een reserverol. Hij zou anders zijn bezweken onder de wedstrijddruk. ,,Die beslissing heeft bevrijdend voor hem gewerkt'', sprak Gerets gisteravond.

De openingstreffer van Kezman had in elk geval een verlossende werking op de bloedeloze wedstrijd. Schaakvoetbal van het ergste soort kregen de 15.000 toeschouwers ruim een uur lang voorgeschoteld. PSV ging redelijk voortvarend van start en creëerde drie goede mogelijkheden. Ramzi, Kezman en Van Bommel schoten naast of over het doel. Daarna zakte de landskampioen steeds dieper in de zompige grasmat van het gloednieuwe Parkstad Limburg Stadion. ,,Het sloeg nergens op, maar we hebben drie punten'', concludeerde aanvoerder Van Bommel na afloop.

In de loop van de eerste helft kreeg Roda greep op het middenveld. De Griekse spits Anastasiou had zijn tiende competitietreffer op de schoen, maar de bal belandde buiten bereik van doelman Waterreus op de lat. Vlak voor rust schoot de PSV'er Rommedahl per ongeluk tegen de buitenkant van de paal. Hij had een voorzet in gedachte, maar raakte de bal totaal verkeerd.

Het Deense renpaard werd na de pauze tot zijn ongenoegen vervangen door De Jong.Woedend smeet Rommedahl zijn shirt door de dug-out. De bankzitters van PSV vergaten hem een schouderklopje te geven. Rommedahl heeft zich vorige maand in een interview weinig geliefd gemaakt bij zijn medespelers door een basisplaats te eisen.

Kezman is ondanks zijn aanloopproblemen altijd gesteund door zijn ploeggenoten. Hij heeft het vertrouwen niet beschaamd. Met vier treffers overtuigde hij de criticasters tegen Heerenveen. Met twee treffers tegen PAOK zette hij PSV met één been in de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi. Frommeldoelpunten leken lange tijd zijn handelsmerk. Maar de manier waarop hij gisteravond zijn directe tegenstander Vrede uitspeelde, getuigde van grote schoonheid. Met een korte draaibeweging en een snelle demarrage creërde hij zijn eigen scoringskans. Met een droge knal hielp hij PSV aan een nauwelijks verdiende 1-0 voorsprong.

Tien minuten voor het einde kreeg Kezman de bal op de rand van buitenspel aangespeeld. Opnieuw maakte hij gebruik van zijn startsnelheid. Met een handige passeerbeweging legde hij de trage Kalac in de luren en hielp hij PSV aan een 2-0 voorsprong. De wedstrijd leek beslist, maar Zafarin gaf de thuisploeg in de eerste de beste tegenaanval weer een sprankje hoop. Met een woeste knal verkleinde hij de achterstand tot 2-1. In de resterende speeltijd kwam de tiende competitiezege van PSV niet meer in gevaar. De achterstand op koploper Feyenoord bedraagt nog steeds drie verliespunten.