Beleggers storten zich op goedkope tech-aandelen

De stemming op de Amerikaanse beurzen was ook vrijdag onzeker. Beleggers realiseerden zich op grote schaal dat vooral de technologieaandelen de laatste dagen wel erg goedkoop waren geworden en stortten zich op de sector.

De koopjesjagers zorgden ervoor dat de technobeurs Nasdaq een stijging te zien gaf met 5,8 procent. Daarna was het over. Het slot kwam voor de Nasdaq-index op 2645,37 punten, slechts 1,8 procent boven het dramatisch lage slot van de voorgaande dag. De Dow Jonesindex gaf eenzelfde beeld te zien. Nadat het koerspeil met ruim een procent was gestegen, zakte de markt als een pudding in. Het einde kwam op 10.373,54, zelfs 0,4 procent lager dan donderdag.

Beleggers kochten vaak die soort aandelen, die donderdag op grote schaal wasgedumpt na veel winstwaarschuwingen. Zo ging Hewlitt-Packard 1,8 procent omhoog, Compaq ruim 6 procent en Apple 3,4 procent.

In de wat minder op technologie gerichte Dow Jonesindex ging het allemaal wat minder. Farmacieconcern Merck, dat donderdag een nieuw hoogterecord had gevestigd, moest nu 2,2 procent terug. Juist bij de fondsen van de oude economie stak weer de somberheid over de economie de kop op.

De opgang van de euro in Europa zette zich vrijdag in New York voort. Voor een euro moest 0,9790 dollar worden betaald, bijna een cent meer dan eerder in Amsterdam. De prijs van de dollar zakte verder weg naar ƒ2,5050, nog eens bijna twee cent minder.