`Beetje blijven schoppen'

Ilva van Elk, 28 jaar, politicoloog, voormalig trainee bij de provincie Noord-Holland, is daar nu in vaste dienst bij het bureau welzijn-, jeugd, en emancipatiebeleid.

,,Wij moesten het toonbeeld van de nieuwe ambtenaar worden. Jong. Zelfstandig, resultaatgericht, flexibel. Door ons zou dat als een olievlekwerking door het provinciehuis moeten gaan. Dat is tegengevallen. Er werken hier 1.500 ambtenaren. Die veranderen niet zomaar. En voor je het weet ben je zelf ook een grijze muis. Daarom hebben we met de trainees een jongerennetwerk opgericht. Om een beetje te blijven schoppen en te rellen.

,,In het begin zagen collega's ons als een exclusief groepje. We kregen van alles, mochten leuke opleidingen doen. Elke vrijdag hadden we cursussen. Daar hadden we een eigen budget voor.

,,Tijdens mijn studie politicologie wist ik al dat ik bij de overheid wilde werken. Voor de maatschappij werken, niet de zakken van een baas vullen. Ik wilde me met emancipatie gaan bezighouden. Groot worden op dat gebied.

,,De eerste maanden hier bij de provincie waren moeilijk. Ik kwam terecht bij het bureau Economische Zaken. Maar ik had te weinig te doen. Kreeg allerlei eenvoudige klusjes. Maar toen ik bij mijn leidinggevende aan de bel trok werd het beter. We kregen als trainee niet slecht betaald: 4000 gulden bruto in de maand. Maar ze hadden ons wel in een hele lage schaal gezet, die voor eenvoudige MBO-functies. Dat betekent dat je langzaam groeit. We hebben dat na een jaar hoog opgespeeld. Toen kwamen we drie schalen hoger.

,,Het tweede jaar kwam ik op eigen verzoek op de emancipatie-afdeling terecht. Daar kreeg ik uiteindelijk ook een vaste aanstelling. Het bevalt me goed. Het onderwerp waar je je mee bezighoudt is eigenlijk niet zo belangrijk. Ik vind het vooral leuk om dingen te coördineren, mensen bij elkaar te brengen, zorgen dat er iets gebeurt. Ik denk niet dat ik hier mijn 65ste haal. Bij een adviesbureau dat veel voor overheden doet, zou ik ook wel willen werken. Die zijn veel concreter bezig. Ik heb meer behoefte aan een plek waar je persoonlijke ontwikkeling belangrijk is. En niet waar je functieomschrijving bepalend is voor wat je wel en niet mag doen.''