Arrestatie gelast van Pinochet

Een Chileense rechter heeft gisteren de arrestatie gelast van oud-dictator Pinochet. Het arrestatiebevel houdt verband met de `karavaan des doods', een legereenheid die na de staatsgreep in 1973 talloze executies uitvoerde.

Pinochet bevond zich op het moment dat het bevel werd uitgevaardigd op zijn landgoed in Bucalemu, een kustplaats ten zuidwesten van de hoofdstad Santiago de Chile. Hij is daar onder huisarrest geplaatst. De daadwerkelijke arrestatie van de oud-dictator zou pas maandag plaatshebben, zo melden de Chileense media.

Het Chileense leger beraadt zich op een standpunt over de jongste ontwikkeling. De bevelhebbers van de verschillende legeronderdelen zouden vannacht bijeenkomen op het ministerie van Defensie. Woordvoerders van het leger hebben verklaard dat bijeenroepen van de raad van nationale veiligheid tot de mogelijkheden behoort. Dat kan op basis van de Chileense grondwet uit 1980, die door Pinochet is geschreven.

Bronnen dichtbij de regering achten het overigens ,,zeer onwaarschijnlijk'' dat het leger zo ver gaat, zeker nu de Chileense president Ricardo Lagos niet in het land is. ,,De mededelingen van het leger moeten worden gezien als signalen waaraan geen consequenties verbonden zijn'', aldus een van hen. Lagos woonde gisteren de inauguratie bij van de Mexicaanse president Vicente Fox.

Een eventuele arrestatie van Pinochet kan de voorzichtige toenadering die was ingezet tussen slachtoffers van het regime en het Chileense leger weer ongedaan maken, aldus waarnemers. Anderzijds blijkt steeds vaker dat het leger en rechtse politici zich langzaamaan willen distantiëren van de oud-dictator.

Het arrestatiebevel is uitgevaardigd door de Chileense rechter Juan Guzmán, die in augustus een belangrijke overwinning behaalde toen de parlementaire immuniteit van Pinochet werd opgeheven. Mensenrechtenorganisaties in binnen- en buitenland hebben de jongste stap van Guzmán toegejuicht. Organisaties van familieleden van vermiste Chilenen hielden gisteren een mars door de hoofdstad.

De `karavaan des doods' maakte in oktober 1973 ten minste 72 slachtoffers onder vermeende tegenstanders van het regime. In totaal zijn tijdens de dictatuur van Pinochet ruim 3.000 mensen omgekomen.

ANALYSEpagina 5

PORTRET GUZMÁNpagina 5