Al Gore incasseert opnieuw klappen

Het hooggerechtshof van Florida weigerde gisteren een onmiddellijke hertelling te verordonneren van 14.000 omstreden stembiljetten in Miami Dade en Palm Beach County. In een andere uitspraak bepaalde het Hof bovendien dat er geen nieuwe verkiezingen komen in Palm Beach County. Hier hadden Democratische kiezers om gevraagd die claimen op het verkeerde been te zijn gezet door het onduidelijk `vlinderbiljet'. Volgens het Hof levert verwarring over de lay out van een stembiljet daarvoor echter onvoldoende gronden.

De uitspraken betekenen een gevoelige dubbele nederlaag voor de Democratische presidentskandidaat Al Gore.

De vice-president kan nu alleen hopen op een voor hem gunstige uitspraak van het Federale Hooggerechtshof in Washington. Daar speelde gisteren het proces aangespannen door Bush om het hertellingen van stemmen in Florida ontwettig te verklaren. De Gore campagne houdt verder de aandacht gevestigd op een hoorzitting vandaag door rechter Sanders Sauls in Leon County. Donderdag verwierp deze rechter het verzoek van Gores advocaten om onmiddellijk te beginnen met het hertellen van de stemmen uit Palm Beach County en Miami Dade. De hoorzitIn een gelijktijdige ontwikkeling kwam gisteren, na een verplichte automatische hertelling, vast te staan dat Democrate Maria Cantwell in de staat Washington de senaatszetel heeft veroverd van de Republikeinse veteraan senator Slade Gorton. Hierdoor komen de verhoudingen in de Senaat tussen Democraten en Republikeinen precies in evenwicht met ieder 50 zetels.