Z-Servië: Robertson pleit bij Kosovaren

De secretaris-generaal van de NAVO, George Robertson, heeft toegegeven dat het geweld van Albanese opstandelingen in Zuid-Servië vanuit Kosovo wordt gesteund en de politieke leiders in Kosovo opgeroepen er een einde te maken.

Robertson, die gisteren een bezoek bracht aan de Kosovaarse hoofdstad Priština, noemde de Albanese opstandelingen `extremisten'. Hij riep de Albanese politieke leiders in Kosovo op hun invloed aan te wenden om de rebellen te stoppen, want ,,hun activiteiten schaden de belangen van iedereen in Kosovo''. De extremisten, aldus Robertson, ,,moeten geïsoleerd worden en zowel openlijk als privé door de leiders hier worden veroordeeld''.

De Albanese rebellen van het `Bevrijdingsleger van Preševo, Medvedja en Bujanovac' (UÇPMB) opereren vlak over de grens met Kosovo in Servisch gebied, in de gedemilitariseerde zone. Ze namen vorige week twee dorpen in, doodden daarbij drie Servische agenten en joegen de rest van de agenten van de wegblokkades af. Honderden inwoners zijn voor het dreigende geweld op de vlucht geslagen. Het Joegoslavische leger heeft inmiddels een dorp heroverd.

Robertson sprak gisteren onder andere met de politieke lediers Hasim Thaçi en Ramush Haradinaj, invloedrijke leiders die vroeger commandant waren in het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK). Er zijn vele aanwijzingen dat de UÇPMB-strijders worden bevoorraad door leden van het voormalige UÇK.

De secretaris-generaal van de NAVO riep ook de Joegoslavische autoriteiten op niet te overhaast te reageren. De NAVO wil samenwerken met de Servische autoriteiten tegen de Albanese `extremisten'.

Het tekent de veranderde houding tussen Servië en de NAVO. Eerder dit jaar, onder het regime-Miloševic, namen de UÇPMB-opstandelingen een ander dorp in. Toen was er geen sprake van een veroordeling door de NAVO.

De premier van Albanië, Ilir Meta, deed gisteren ook een beroep op de Kosovo-Albanezen het UÇPMB niet te steunen. Meta maakte duidelijk in de crisis in Zuid-Servië achter de Joegoslavische leiders te staan die uit zijn op een politieke oplossing en de zorgen van het Westen te delen.