Vredesvoorstel Barak bij alle partijen kil ontvangen

De Israëlische premier Barak heeft gisteren gezegd dat Israël een Palestijnse staat, waarvan ongeveer de helft van de Westelijke Jordaanoever deel uitmaakt, zal erkennen in het kader van een nieuw deelakkoord. In Washington, bij de Palestijnen en ook in de Israëlische politiek heeft dit nieuwe initiatief echter een koude douche gekregen.

Netelige problemen als Jeruzalem en het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen zullen over enkele jaren aan de orde worden gesteld, aldus Barak. De Palestijnen zullen zich naar zijn idee bij annexatie van grote nederzettingenblokken moeten neerleggen.

Ex-premier Shimon Peres zei vanmorgen dat zodra een dergelijk idee in het openbaar wordt gelanceerd het meteen een natuurlijke dood sterft. Palestijnse woordvoerders herinnerden er gistermiddag aan dat Barak juist naar Camp David ging om een volledige vrede binnen te halen. Het idee van een deelakkoord komt de Palestijnen absurd voor nu er zoveel Palestijns bloed is gevloeid voor Palestijnse onafhankelijkheid en op het internationale vlak de Israëlische bezetter in het defensief is gedrongen.

Barak heeft gisteren echter niet het achterste van zijn tong laten zien. Het deelakkoord met de Palestijnen, gepaard gaande met vermindering (niet het einde) van het Palestijnse geweld, is een eerste stap in intensieve onderhandelingen die tot een vredesregeling moet leiden. Barak zei gisteren dat een dergelijke vredesregeling bij de nieuwe algemene verkiezingen, waarschijnlijk in mei, aan het Israëlische volk zal worden voorgelegd. De volkswil kan volgens Barak echter ook via een referendum worden gemeten. Israëlische politici en invloedrijke commentatoren zijn het met elkaar eens dat Barak uitsluitend kans maakt op een verkiezingszege op de Likud-kandidaat voor het premierschap (Sharon of Netanyahu) indien hij de Israëliërs vrede met de Palestijnen kan aanbieden.

Indien de Palestijnse leider Yasser Arafat het niet onmiddellijk zelf afwijst kan dit Israëlische voorstel uitgangspunt zijn voor een nieuwe top tussen Barak en Arafat. In de media wordt gespeculeerd over zo'n ontmoeting op korte termijn in Kairo of de Jordaanse hoofdstad Amman. In Washington werd gisteren door een woordvoerder aan die mogelijkheid gerefereerd.