Volkszanger 1

In het artikel `Volkszanger in een wurgende omhelzing' van Bastiaan Bommeljé (NRC Handelsblad, 18 november), staat dat de hype (in intellectuele kring) rond Johnny Jordaan zo ongeveer begon ,,toen in Aloha een dubbel interview verscheen met Wally Tax en Johnny Jordaan''. Dit is onjuist. Het dubbelinterview stond als coverstory in het weekblad Weekend (15.2.75) waarvan ik toen de eigenaar/hoofdredacteur was. Het verscheen in de serie `Weekend brengt de sterren samen' en werd geschreven door Boud van Doorn.

Daarnaast vind ik de VPRO-serie helemaal geen `wurgende omhelzing' maar een terecht en liefdevol eerbetoon aan een unieke volkszanger. Het betreft een gedramatiseerde weergave van de feiten waarin het de makers per definitie vrij staat elementen weg te laten of toe te voegen.

Voor de schrijver van een historisch drama dient het karakter (Johnny Jordaan) heiliger te zijn dan de historische waarheid. Driewerf hulde aan de VPRO, de makers en de acteurs.

    • Peter J. Muller