Sukkelend

Een volwassen economie kan niet zonder de statistische toeters en bellen die de financiële markten dagelijks voorzien van vrachten data. De Amerikaanse liefde voor cijfers en statistieken is al lang niet meer beperkt tot sportuitzendingen. Ook de economie kan als een langdurige baseball-wedstrijd voortdurend worden gevolgd. Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, werkt hard aan een inhaalslag, en het aantal centrale gegevens over de Unie en vooral Euroland begint het Amerikaanse voorzichtig te naderen.

Deze week zette de Europese Commissie een voorlopige kroon op het werk met de publicatie van een zogenaamde `leading indicator'. Die geeft aan welke richting de economie in zal slaan.

Analisten signaleerden echter al snel een klein probleem: de voorlopende indicator loopt niet vóór. Daags na de publicatie op maandag noemde Lombard Street Research het een lagging (sukkelende) indicator. En ook Rabo International viel het op dat de nieuwe leading indicator uit Brussel laat was met het signaleren van conjunctuuromslagen - inclusief de omslag die vermoedelijk nu gaande is. De indicator uit eigen huis werkt beter, evenals de kleine internationale lieveling, de indicator van de Nationale Bank van België. Is de Euro-indicator nu al mislukt? Dat is relatief, vindt Lombard Street. De werkelijke economische cijfers van Eurostat komen doorgaans met zoveel traagheid, dat zelfs de nieuwe Euro-indicator ten opzichte daarvan toch een beetje voorloopt.

    • Maarten Schinkel