`Spoor naar Nederlands krachtvoer'

In het onderzoek naar de oorzaak van de BSE-besmetting in Duitsland is een ,,mogelijk Nederlands spoor'' ontdekt. Dat hebben de autoriteiten van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein gisteren gemeld.

Het gaat om een lading van 250 kilo krachtvoer voor kalveren die vijf jaar geleden door een Nederlands bedrijf is verkocht aan boer Peter Lorenzen in Sleeswijk-Holstein. Bij één van Lorenzens dieren is de `gekkekoeienziekte' BSE geconstateerd. In het voer zat melkpoeder waaraan plantaardige, maar ook dierlijke eiwitten, vetten en vitaminen waren toegevoegd.

Volgens het hoofd van de veterinaire dienst van het ministerie van Landbouw in Sleeswijk-Holstein, Eckart Best, is uit eerder onderzoek in andere landen dergelijk melkvervangend voedsel een bron van BSE-infectie gebleken. Deelstaatminister Franzen (Landbouw) bestempelt de bevindingen op basis van onderzoek in de administratie van boer Lorenzen als ,,voorlopig'' en ,,een mogelijk voedselspoor''. Het departement wil ook nog niet de naam prijsgeven van het Nederlandse bedrijf dat het krachtvoer heeft verkocht.

In een reactie zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Landbouw: ,,We kennen de geruchten, maar we moeten dit nog verder onderzoeken.'' Met dit onderzoek wordt de Algemene Inspectiedienst belast.

Op een persconferentie gisteren in Kiel liet minister Franzen ook weten dat de resultaten van de BSE-tests naar de eerste 32 koeien uit de veestapel van 166 dieren van boer Lorenzen negatief zijn. Vermoedelijk in de loop van vandaag komen de overige resultaten.

De veterinaire dienst van het ministerie in Kiel houdt er rekening mee dat het bij de BSE-besmetting in Sleeswijk-Holstein mogelijk om een `spontaan' geval gaat. Zoiets zou zich een paar jaar geleden ook hebben voorgedaan op een boerderij in het Deense Jutland, aldus dierenarts Anke Pflitsch van het department. Op de weide van boer Lorenzen zijn bodemmonsters genomen, omdat ook mest ervan wordt verdacht een drager te kunnen zijn van BSE-infectie.

Minister Brinkhorst (Landbouw) wil maandag in de Landbouwraad een uitzonderingspositie bepleiten voor Nederland bij het algemene verbod op het gebruik van diermeel per 1 januari volgend jaar, zoals de Europese Commissie voorstelt. De minister zei dit gisteren in de Tweede Kamer.

ACHTERGROND: 15