Smit Tak bergt met Heerema Koersk

De Russische vice-premier Klebanov heeft gisteren een consortium van drie bedrijven opdracht gegeven de in augustus vergane kernonderzeeboot Koersk te lichten. De Amerikaans-Noorse onderneming Halliburton en de Nederlandse offshorebedrijven Heerema en Smit Tak beginnen in juni 2001 met de voorbereidingen. Zij hopen de onderzeeër in augustus te hebben gelicht.

Woordvoerder L. Walder van Smit Internationale zei gisteravond dat de opdracht van de Russische regering nog niet zwart op wit staat. ,,Maar gezien de bekendmaking van de Russische vice-premier Klebanov dat het consortium Halliburton, Heerema en Smit Tak de opdracht krijgt de Koersk te lichten, mogen we aannemen dat de formele bevestiging snel volgt.''

Een internationaal team onder leiding van de Nederlander Rio Praaning, directeur van een adviesbureau in Brussel en Den Haag, heeft bij de Russische regering een bergingsplan ingediend dat is begroot op 80 miljoen dollar. De Nederlandse regering had dit team 500.000 gulden beschikbaar gesteld om een haalbaarheidsstudie te verrichten.

,,Halliburton, Heerema en Smit Tak hebben de handen enige tijd geleden ineengeslagen en onze diensten aangeboden'', zegt Walder. ,,Heerema beschikt over de drijvende kraan Thialf, die een tilvermogen van ruim 12.000 ton heeft. Smit Tak levert de technische knowhow voor de berging. De stoffelijke resten in de Koersk laten we ongemoeid'', benadrukt Walder.

De zegsman verwacht dat de Koersk vermoedelijk in augustus van de zeebodem zal worden getakeld. ,,Het plan is de Koersk onder het wateroppervlak naar de dichtstbijzijnde Russische haven te slepen. Daar schuift de Koersk dan in een dok, dat vervolgens hermetisch op slot gaat. Het gaat om een militaire kernonderzeeboot en daar willen de Russen geen pottenkijkers bij.'' De Koersk moet van zo'n 100 meter diepte in de Barentsz-zee omhoog worden gehaald, zegt Walder. ,,We zullen hier en daar misschien een hijsoog moeten aanbrengen en mogelijk een stuk van de beschadigde neus afzagen.''