Singapore beloont ambtenaren voor groei

Als de economie boven verwachting presteert, wat ligt er dan meer voor de hand dan alle ambtenaren daarvoor te belonen? Zo denkt althans de regering van Singapore erover. Altijd als de werkelijke economische groei de voorspelling overtreft die halverwege het jaar wordt gegeven, krijgen Singaporese ambtenaren een bonus.

En dat is dit jaar het geval. Medio 2000 dacht de regering nog dat de jaarlijkse economische groei ergens tussen de 5,5 en 7,5 procent zou komen te liggen. Het wordt waarschijnlijk meer dan 9,5 procent.

Dat betekent een klein feestje bij de 56.000 ambtenaren die tussen de 1.000 (velen) en 80.000 (drie ambtenaren) Singapore dollar per maand verdienen (1 dollar is 1,50 gulden). Ze krijgen een eenmalige `economische groei bonus' van een kwart van hun maandsalaris.

De bonus komt bovenop de dertiende maand die alle ambtenaren altijd krijgen en een veertiende die in goede jaren geheel en in mindere jaren gedeeltelijk wordt uitgekeerd. En dan zijn er nog de prestatiebonussen die per ambtenaar verschillen.

Singapore ziet zichzelf nu eenmaal het liefst als een groot bedrijf dat, als het boven verwachting presteert, zijn werknemers daarvoor beloont. De voorzitter van de raad van bestuur van de BV Singapore is premier Goh Chok Tong die een salaris krijgt dat zich uitstekend kan meten met de salarissen van de topmannen van multinationals.

Exclusief de economische groei bonussen krijgt Goh jaarlijks 1.940.000 Singapore dollar, bijna 3 miljoen gulden. Inkomens van ministers en staatssecretarissen zijn minimaal één miljoen Singapore dollar.

De raad verstrekte eerder, in 1993, 1994 en vorig jaar, ook al een bonus omdat het economisch beter ging dan verwacht. In 1994 zoveel beter dat de bonus een half maandsalaris was. Maar het blijft wel telkens een éénmalig extraatje.