Rustige beurs zoekt nog naar juiste richting

De aandelenmarkt op het Damrak wist vanochtend niet goed welke kant het uit wilde gaan. De index boekte een kleine winst, maar de omzetten waren bijzonder laag.

De aandelen uit de technologie- en telecomsector, die op verreweg de meeste handelsdagen parallel bewegen, konden het vanochtend niet eens worden. Elektronicafabrikant Philips bijvoorbeeld steeg ruim 4 procent naar 39,54 euro, maar chipmachinefabrikant ASM Lithography verloor eenderde procent op 24,03 euro. Telecombedrijf KPN daalde 0,7 procent naar 15,35, maar kabelexploitant UPC boekte weer een winst van ruim 6 procent.

Handelaar R. Voulon van Amstgeld noemt de beurs op dit moment dan ook een schizofrene markt. ,,De beleggers weten niet welke kant ze op willen. Iedereen vindt de technologiesectoren goedkoop, maar niemand durft de held te spelen en nu in te stappen.''

De handelsdag begon vanochtend in een redelijk optimistische stemming. ,,Het is de eerste van de maand, dan komt er over het algemeen nieuw geld op de markt,'' aldus Voulon. Later echter werd het sentiment wat bedrukter. Uiteindelijk resulteerde een stijging van de AEX-index van 0,6 procent. Rond het middaguur noteerde de beursgraadmeter 653,68 punten.

Een positieve uitschieter was bierbrouwer Heineken. Het aandeel steeg met 5,3 procent naar 65,30 euro. Heineken profiteert van de beursintroductie van Interbrew, vanochtend op de beurs van Brussel. Zo'n introductie zorgt ervoor dat de hele sector weer eens in het licht komt te staan, en dat beleggers ook Heineken weer wat eerder voor hun portefeuille overwegen. Toch was ook bij Heineken was de omzet laag. Handelaar Voulon: ,,Waarschijnlijk komt alle handel bij één partij vandaan, die in kleine stappen een grote order uitvoert.''

Ook de financiële fondsen stonden vanochtend in de belangstelling, en dat resulteerde in koerswinsten voor ABN Amro, ING en Aegon. Ook hier was de handel echter ongekend dun. Zo waren er om 12 uur pas 1,25 miljoen aandelen ABN Amro verhandeld. Op een normale beursdag veranderen 13 miljoen aandelen van eigenaar.

Een aantal kleinere fondsen kwam vanochtend met een winstwaarschuwing. Zo maakte de Groenlose sofwarefabrikant Nedap bekend te kampen met prijsstijgingen van zijn componenten. Nedap denkt dat de winst lager uitkomt dan was verwacht. De markt reageerde met een koersdaling van 3,85 procent.

Minder barmhartig waren de beleggers voor Sopheon, een bedrijfje dat software ontwikkelt voor de medische en industriële sector. De winstwaarschuwing van Sopheon had een koersdaling van 30 procent tot gevolg.

Ook Macintosh, een bedrijf dat winkels als Belcompany, Manfield en Kwantum exploiteert, moest een stevige daling incasseren nadat het een winstwaarschuwing naar buiten bracht. Het aandeel daalde ruim 17 procent naar 20,05 euro.