Ramsj

Silvio Bedini (ed.): Christopher Columbus and the age of exploration, an encyclopedia. Paperback, Da Capo Press 1998, van ƒ104,- voor ƒ39,90.

De Boekenmarkt Den Haag.

Een internationaal gezelschap van historici, archeologen en geologen werkte mee aan dit lijvige boekwerk dat eerder verscheen onder de titel The Christopher Columbus Encyclopedia (in 1992, vijfhonderd jaar nadat Columbus en zijn mannen voet aan wal zetten op de Bahama's). Aandacht niet alleen voor het leven van de grote zeevaarder, maar ook – in brede zin – voor de wereld waarvan hij deel uitmaakte: de Portugese en Spaanse kolonisatie van Amerika, de stand van de wetenschap (navigatietechnieken en cartografie), kunst en cultuur, handel en slavernij enz. `An authoritative reference work,' oordeelde de Journal of American History.

Rüdiger Safranski: Martin Heidegger, between good and evil. Gebonden, Harvard University Press 1998, van ƒ96,60 voor ƒ34,95.

Het Martyrium Amsterdam.

Roelants Nijmegen.

`Safranski betoont zich in de biografische episoden een even weergaloos schrijver als hij zich in de filosofische passages een kundig uitlegger toont,' schreef Ger Groot in NRC Handelsblad over deze biografie die in Duitsland (1994) uitgroeide tot een bestseller. Kern van het boek is de verhouding tussen de filosofische denkbeelden van Heidegger en `het meest aanstootgevende raadsel in zijn leven': zijn omarming van het nazisme die op 1 mei 1933, met het lidmaatschap van de NSDAP, een aanvang nam en tot het eind van de oorlog zou duren.

Ook bij Roelants: Rondom het afscheid van Ger Harmsen als hoogleraar, een bundel met opstellen van onder anderen Pim Fortuyn en Lolle Nauta (van ƒ29,50 voor ƒ9,50), en Technocratie en onbehagen, een studie van Hub Zwart over de plaats van de ethiek in het werk van Michel Foucault (van ƒ29,50 voor ƒ9,50). Bij het Martyrium is nog te vinden: An intelligent person's guide to philosophy, een lichtvoetig geschreven boek waarin Roger Scruton zijn eigen, hoogstpersoonlijke licht werpt op diverse filosofische kwesties. Van ƒ68,85 voor ƒ17,50.

Richter Roegholt: Het goud van de wandelaar; over de geschiedenis van Amsterdam. Paperback, Atlas 1997,

van ƒ39,90 voor ƒ15,-. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam.

Steven Sterk Utrecht.

Bundeling van elf essays die eerder in kranten of tijdschriften werden gepubliceerd. Uitgangspunt is de geschiedenis van Amsterdam na 1900, gevat in een breed scala aan onderwerpen: de architectuur van het Vossiusgymnasium, de Jodenbuurt na 1945, de manier waarop Willem Sandberg in 1958 de hand wist te leggen op de Malevitsj-collectie, twee nooit uitgevoerde afbraakplannen voor De Pijp, en de uiteindelijke publicatie van Het Achterhuis van Anne Frank bij Contact nadat Querido het dagboek had afgewezen. Onderhoudende bundel.

Emanuel Overbeeke: Chopin,

de man en zijn muziek. Gebonden

(in pakketje met cd), Kwadraat 1999,

van ƒ29,95 voor ƒ14,95. De Slegte. Boekhandelaren aangesloten bij de ICOB, info 0172-437231.

Informatief boekje over Chopin waarin de auteur, aldus de flaptekst, `een nieuw licht werpt op Chopins oeuvre', en passant `aloude clichés ontzenuwt' en ook nog eens `heersende opvattingen nuanceert'. Op de bijgeleverde cd (van Deutsche Grammophon) is een aantal gerenommeerde pianisten te beluisteren, onder anderen Maurizio Pollini in twee etudes van Chopin.

Michael Peppiatt: Francis Bacon, anatomy of an enigma. Gebonden, Farrar, Straus and Giroux 1997,

van ƒ98,- voor ƒ34,50.

Nayler & Co Den Haag.

Goed ontvangen biografie van de befaamde Ierse kunstschilder Francis Bacon (1909-1992). Leidende draad is Bacons artistieke ontwikkeling die eind jaren twintig, onder invloed van Picasso, een beslissende wending nam. Daarnaast veel smakelijke anekdoten over het woeste nachtleven dat de schilder leidde, vooral voor de Tweede Wereldoorlog in de homobars van Parijs, Berlijn en Londen. `A life filled with the extremes of human emotion and devoted to expressing them with the utmost force,' luidt de kernachtige slotzin van het boek.

Henry A.Millon (ed.):

The Renaissance from Brunelleschi to Michelangelo; the representation of architecture. Gebonden, Rizzoli 1997,

van ƒ213,- voor ƒ59,90.

Premsela Amsterdam.

Prachtig uitgegeven en geïllustreerd boek over de architectuur van de Italiaanse renaissance, met nadruk op het werk van grootmeesters als Brunelleschi, Alberti, Michelangelo en Bramante. De vijftien hoofdstukken gaan onder meer in op de verhouding destijds tussen architectuur en beeldhouwkunst, op stadsontwikkeling en planologie (Napels en Venetië), en het veelvuldig gebruik van houten schaalmodellen in de ontwerpfase van gebouwen.

Van een heel andere orde, maar op zichzelf even aantrekkelijk als het boek van Millon, zijn twee populaire uitgaven die bij de ICOB en Roelants in de ramsj liggen: Wolkenkrabbers (een boek van bijna een halve meter hoog, bij een breedte van twintig centimeter), en Bruggen (inderdaad: bijna een halve meter brééd). Fraaie foto's, aangevuld met bouwtekeningen, plattegronden en een aardige tekst. Van ƒ39,95 voor ƒ19,95 per deel.