Prodi vreest mislukking EU-top Nice

Voorzitter Prodi van de Europese Commissie sluit niet uit dat de topconferentie volgende week in Nice over hervorming van de Europese Unie mislukt.

Prodi zei gisteren in Brussel dat er na tien maanden onderhandelen tussen de vijftien EU-lidstaten nauwelijks vooruitgang is geboekt. Over beperking van het vetorecht van de lidstaten staat de discussie volgens Prodi ,,praktisch stil''.

Hervorming van de besluitvorming in de EU is nodig met het oog op de uitbreiding van de Unie. Over toetreding (vanaf 2004) wordt onderhandeld met twaalf landen in Midden- en Oost-Europa. ,,Als je straks dertig landen hebt met allemaal vetorecht, zal de hele zaak vastlopen'', zei Europees Commissaris Barnier.

De regeringsleiders hebben zich voorgenomen volgende week in Nice te beslissen over aanpassing van de werkwijze van de EU. Prodi zei er rekening mee te houden dat de kans op een mislukking groter is dan vijftig procent. Hij verwees naar de recente klimaattop in Den Haag waar de EU-landen, ondanks maandenlange voorbereidingen, ook zeer verdeeld bleken.

Het gaat bij de hervorming van de EU vooral om beperking van de omvang van de Europese Commissie (momenteel hebben de vijf grote lidstaten twee commissarissen en de tien overige één commissaris), beperking van het vetorecht en herziening van het stemgewicht (ten gunste van de grote lidstaten). Alledrie raken aan de zeggenschap van de lidstaten binnen de EU. Overeenstemming is er over de noodzaak van de aanpassingen, maar over de wijze waarop lopen de standpunten ver uiteen.

President Chirac van Frankrijk, dat momenteel het voorzitterschap van de EU bekleedt, onderstreepte gisteren nog eens het belang van de hervorming. Ter voorbereiding van `Nice' reist hij dezer dagen langs alle EU-hoofdsteden. Gisteren deed hij Spanje, Portugal en Groot-Brittannië aan. De Britse premier Blair sprak hij in een pub in Middlesbourgh. Na afloop zei Chirac dat op alle lidstaten ,,een verplichting rust er gezamenlijk uit te komen''. ,,De doelmatigheid van een grote Europese Unie en van de instellingen van een grote Europese Unie van misschien 20, 27 of 35 lidstaten vereist zowel beperking van de omvang van de Commissie alsmede herweging van de stemmen'', aldus Chirac. Blair zei dat er behalve verschillen ook veel overeenkomsten zijn tussen de lidstaten. ,,We zullen er uit komen ... we moeten er uit komen'', aldus Blair.