Pas verschenen

J.Eijkelboom: Het krijgsbedrijf.

De Arbeiderspers, 112 blz. ƒ29,95

Vier novellen en een gedicht over de naoorlogse politionele acties in Nederlands-Indië. Prozadebuut van dichter en vertaler J. Eijkelboom (1926).Het verhaal `De terugtocht' werd in 1953 gepubliceerd in het literaire tijdschrift Libertinage.

Dario Fo: Toneelwerken I. Vert.

Frans Roth, Filip Vanluchene en Lode Verstraete. De Geus, 590 blz. ƒ89,90

Toneelstukken van de Italiaanse theatermaker, acteur en Nobelprijswinnaar Dario Fo (1926) bijeengebracht in een fraai gebonden boek. De inleiding is geschreven door Charles Cornette. Kester Freriks schreef over deze invloedrijke toneelschrijver: `Fo is, voor alles, een verteller van verhalen. In al die verhalen schuilt compassie met diegenen die door het lot zijn benadeeld. In elke regel die hij schrijft, klinken verzet en opstandigheid mee'.(Boeken, 10.10.97)

Geestverschijningen.

Vreemde verhalen van vaderlandse bodem. Het Spectrum, 223 blz. ƒ25,-

`Een proeve van de opmerkelijkste, leukste, spannendste en mooiste fantastische verhalen die de Vlaamse en Nederlandse literatuur te bieden heeft' volgens samensteller Jaap Boekestein. Bijdragen van onder meer Hubert Lampo, Godfried Bomans, F. Bordewijk en Louis Couperus.

Steye Raviez: The End.

Jacht op een primeur.

In de Knipscheer, 256 blz. ƒ34,50

Debuutroman van fotograaf Steye Raviez (1942). Hoofdredacteur van een weekblad ontvangt een brief van een vrouw die beweert de legendarische filmster Marilyn Monroe te zijn. De gedachte aan een primeur doet hem beslissen een journalist en een fotograaf er op uit te sturen om de authenticiteit van de brief te onderzoeken.

Ruth Rendell: Gesloten ruimte (Grasshopper). Vert. Hugo en Nienke Kuipers. Het Spectrum, 429 blz. ƒ36,50

Psychologische thriller van Barbara Vine, nom de plume van Ruth Rendell. Jonge vrouw met claustrofobie woont in een souterrain. Ze ontmoet haar grote liefde en belandt met hem op de bovenverdieping van een flat. Omgeven door wereldvreemde jongeren zwerven ze over de daken van de Londense wijk Maida Vale. De gelukkigste tijd van haar leven breekt aan totdat ze getuige is van een tafereel dat voor hen allen een dramatisch keerpunt zal worden.

Meir Shalev: De geest van het verhaal (Sod achizat ba-enajim).

Vert. Ruben Verhasselt.

Vassallucci, 216 blz. ƒ39,90

`De gesprekken zijn slechts een weergave van de indrukken van een lezer die zelf ook de pen hanteert', zegt de Israëlische schrijver Meir Shalev (1948) in zijn voorwoord. De bundel bevat interpretaties van zijn favoriete auteurs en boeken.

A. Roland Holst: Trouw in ontrouw. De Prom, 72 blz. ƒ24,95

`Laat mij niet zeggen dat dit liefde is –/ geef mij maar zacht je kleine warme handen;/ wij zullen dwalen door de schemerlanden/ waar dromen leven is. Liefdesgedichten van Adriaan Roland Holst (1888-1976). Gekozen, bezorgd en van een nawoord voorzien door Jan van der Vegt.

Henk Spaan: Maldini heeft een zus. L.J.Veen, 63 blz. ƒ19,90

Dichtbundel waarin televisiemaker en journalist Henk Spaan zijn bewondering en fascinatie voor de voetbalsport beschrijft. Over het vertrek van Jari Litmanen bij Ajax dichtte hij: `Het gras verliest zijn geur en/ Gaten vallen in het veld/ Grote gaten in de mat/ Ook in Ajax valt een gat'.

non fictie

Noor Meilof-Witte, Joost de Moor (samenst.): Achter onze bonte vaan. Een beeld van de Arbeiders Jeugd Centrale 1918-1959. Uniepers, 175 blz. ƒ45,-

De Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) fraai verbeeld in foto's en pamfletten. Met korte teksten van Jan Meilof.

Marjoleine de Vos: Nu en altijd. Bespiegelingen. Prometheus/

NRC Handelsblad, 176 blz. ƒ31,90

Bundeling van columns van Marjoleine de Vos, die zij sinds 1995 om de veertien dagen publiceert op de opiniepagina van NRC Handelsblad.

Eline Verburg: Majoor Bosshardt. Met hart en ziel. BZZTôH, 128 blz. ƒ15,-.

De inmiddels 87-jarige Majoor Bosshardt `het boegbeeld van het Leger des Heils', over geld en bezit, over liefde en geloof, over ouder worden, kinderen enz.

Eline Verburg maakte er een boekje van, dat tot stand kwam in samenwerking met de Telegraaf.

Govert Schilling: Flash!

De jacht op kosmische superexplosies. Wereldbibliotheek, 272 blz, ƒ45,-Flash! verklaart het verschijnsel van gammaflitsen, `de meest spectaculaire explosies in het heelal, slechts overtroffen door de oerknal zelf', aldus wetenschapsjournalist Govert Schilling in zijn voorwoord.

Dirk Baartse, Chantal van Dam, Dirk van Delft, Bob Polak, Dick Welsink (samenst.): Alleen de dood is tussen u en mij. Literaire dodenkalender van de twintigste eeuw.

Bas Lubberhuizen, ƒ37,50

Deze eeuwigdurende kalender vermeldt de sterfdagen van bijna vijfhonderd Vlaamse en Nederlandse literatoren. Met korte teksten en fraaie foto's van grafstenen, gemaakt door Ferry André de la Porte.