Oppositieleider Ivoorkust buitenspel

Oppositieleider Alassane Ouattara die in oktober werd uitgesloten van de presidentsverkiezingen in Ivoorkust, mag ook niet meedoen aan de parlementsverkiezingen op 10 december. Het Hooggerechtshof in de hoofdstad Abidjan heeft dat gisteren beslist. Volgens het hof is Ouattara geen volbloed Ivoriaan. Een van zijn ouders zou in een buurland geboren zijn en hij heeft ooit een diplomatiek paspoort van Burkina Faso gebruikt.

De secretaris-generaal van Ouattara's liberale Rassemblement des Républicains (RDR) kondigde aan dat haar partij zich niet zal neerleggen bij het besluit. Ze sprak van ,,een belachelijke vertoning''. ,,Een groot deel van de bevolking wordt van haar keuzevrijheid beroofd.'' De nationale kiescommissie had vorige maand bepaald dat Ouattara wel mocht meedoen, maar een aantal onbekende particulieren was tegen dat besluit in beroep gegaan.

De RDR beslist zaterdag welke acties ze gaat voeren tegen het recterlijk besluit. In het noorden van het land kwam het vanmorgen op verschillende plaatsen tot spontane demonstraties.

Het buitenspel zetten van de belangrijkste oppositiekandidaat verhoogt de kans dat de parlementsverkiezingen uitlopen op etnische gevechten. Ouattara heeft veel aanhang in het islamitische noorden en onder de vele buitenlanders die in Ivoorkust wonen. President Gbagbo heeft in het verleden fel uitgehaald naar die vreemdelingen die veertig procent van de bevolking vormen. Hij geeft hun de schuld van de economische malaise in het land.

De uitsluiting van Ouattara en dertien andere kandidaten bij de presidentsverkiezingen leidde in oktober tot felle nationale en internationale protesten. Toen de militaire leider, generaal Robert Guéï, de telling van de stemmen liet stopzetten en de overwinning voor zich opeiste, ontstonden bloedige rellen. Eerst werd de generaal verdreven door aanhangers van de socialist Laurent Gbagbo die de verkiezingen bleek te hebben gewonnen. Later kwam het tot een botsing tussen aanhangers van Gbagbo en Ouattara waarbij ten minste 200 doden vielen. Uiteindelijk legde Ouattara zich neer bij het presidentschap van Gbagbo die de bevolking opriep tot verzoening.

De parlementsverkiezingen zijn de eerste serieuze politieke krachtmeting in Ivoorkust sinds de militaire staatsgreep van eind vorig jaar. Bij de presidentsverkiezingen waren de voormalige regeringspartij PDCI en de liberale RDR niet vertegenwoordigd.

Ouattara wilde na de val van de militaire leider Robert Guéï nieuwe presidentsverkiezingen. Dat verzoek werd door VN-secretaris-generaal Kofi Annan en een keurcorps aan westerse en Afrikaanse leiders ondersteund. Maar Gbagbo weigerde het risico te nemen dat hij de macht weer zou moeten afstaan. Hij formeerde een regering waarin zijn socialistische FPI het leeuwendeel van de posten bezet. Twee andere partijen mochten ook enkele ministers leveren. Ouattara's RDR bedankte voor die eer.