Olie-inferno in Nigeria vergt zeker 60 doden

Meer dan zestig Nigerianen zijn levend verbrand toen een lekkende olieleiding vlam vatte en een geweldige brand veroorzaakte die nog altijd voortwoedt. Het ongeluk gebeurde in het vissersdorp Ebute-Oko tegenover het zakendistrict van Lagos. Veel vissers werden in hun kano's door het vuur verrast. De brand ontstond toen de benzine de plaats bereikte waar een vrouw in de openlucht op een houtstoof stond te koken. De pijpleiding liep naar het centrale benzinedepôt van NNPC, van waar vrachtwagens de brandstof verspreiden over het hele land.

Bewoners en de eigenaar van de olieleiding, de Nigerian National Petroleum Corp (NNPC), geven elkaar over en weer de schuld. Vissers zeggen dat de leiding al maanden lekte en dat de onderneming nooit op hun klachten heeft gereageerd. NNPC verklaart dat de bewoners zelf voor het lek hebben gezorgd om illegaal benzine te kunnen aftappen. In veel van de gespaard gebleven houten vissershutjes werden jerrycans gevonden met benzine, afkomstig van het lek.

Nigeria wordt de laatste jaren met grote regelmaat getroffen door oliebranden, die vaak door sabotage en diefstal veroorzaakt zijn. Een exploderende olieleiding in de Niger Delta kostte in juli nog meer dan 250 mensen het leven. Olieduiven doorboren pijpleidingen om de brandstof op de zwarte markt te kunnen verkopen, ondanks de zware straffen als ze worden gepakt. De politie heeft het recht ze ter plekke dood te schieten als ze op heterdaad worden betrapt.

De brand zal het nijpende brandstoftekort in Nigeria nog versterken, waarschuwde de NNPC. Brandstofschaarste is een alledaags verschijnsel in een land dat de zesde olieproducent ter wereld is. Nigeria moet een groot aantal olieproducten importeren omdat het onderhoud van de vier raffinaderijen tijdens het militair bewind sterk is verwaarloosd. Overal in het land staan lange rijen voor de benzinestations. Vlakbij de benzinestations wemelt het van de kleine handelaren met jerrycans die benzine aanbieden tegen een veelvoud van de officiële prijs. Die vloeistof is vaak verdund of met goedkopere brandstof gemengd.