Nasdaq boekt laagterecord

Aandelenkoersen zijn gisteren op Wall Street over de gehele linie gedaald tot de laagste niveaus van dit jaar. De Nasdaq-index kwam op vijftig procent verlies ten opzichte van zijn hoogste stand van 5.100 punten in maart.

De beurzen eindigden niet op hun laagste niveaus. Uiteindelijk sloot de Dow Jones 214 punten lager op 10.414, ofwel een verlies van 2,1 procent. De Nasdaq eindigde op 2597, 4,0 procent ofwel 109 punten lager, nadat eerder op de dag het verlies 170 punten was geweest.

De stemming werd aanvankelijk bepaald door winstwaarschuwingen van Gateway en Altera, eergisteren na het sluiten van de beurs. Het bracht diverse zakenbanken ertoe allerlei adviezen te herzien. Salomon Smith Barney, J.P. Morgan en Lehman Brothers veranderden hun voorspellingen voor veel technologiefondsen. Andere factoren waren economische moeilijkheden in Argentinië en Turkije, geruchten over massale verkopen door beleggingsfondsen en blijvende onzekerheid over de uitslag van de presidentsverkiezingen. Senator Joseph Lieberman, kandidaat voor het vice-presidentschap, waarschuwde voor een mogelijke grondwetscrisis.

De Nasdaq is nu terug op zijn niveau van augustus 1999. Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat de bubbel geheel is leeggelopen. Toen de Nasdaq en de Dow gisteren op hun laagste niveaus stonden, waren er handelaren die meenden dat de Nasdaq nu ook onder de 2.000 zou kunnen zakken. Sinds de verkiezingen is de Nasdaq met ongeveer 25 procent gedaald.

Het lukte zelfs Abby Joseph Cohen niet om het tij te keren. De aandelengoeroe van Goldman Sachs verwacht voor het einde van het jaar nog steeds een herstel van de koersen die de beursindexen met een procent of vijfentwintig omhoog kunnen tillen. ,,Aanwijzingen dat cash zich aan het ophopen is in portefuilles en dat beleggingswaarden aantrekkelijker zijn dan ze dit jaar ooit zijn geweest, ondersteunen de voorspelling dat aandelen gaan stijgen'', schreef Cohen in een notitie aan cliënten.

    • Lucas Ligtenberg