Moord verhoogt in Roemenië de politieke spanning

In Roemenië is de politieke spanning – gevolg van de uitslag van de verkiezingen van zondag – verder opgelopen door een mogelijk politiek geïnspireerde moord.

In de stad Deva, in Transsylvanië, werd gisteren een provinciaal bestuurslid van de ex-communistische PDSR van Ion Iliescu doodgeschoten toen hij, na een feestje waarop de zege van de PDSR bij de verkiezingen was gevierd, in zijn auto stapte. De dader ontsnapte in een auto met valse kentekens. Het slachtoffer, Sorin Moldovan, was vice-voorzitter van de sociaal-democratsiche PDSR in de provincie Hunedoara. Het motief voor de moord is niet duidelijk, maar het zou politiek van aard kunnen zijn. Moldovan werd in 1997 tot gevangenisstraf veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen, maar zijn vonnis is later door het Roemeense Hooggerechtshof vernietigd.

Corneliu Vadim Tudor, de leider van de racistische en ultra-nationalistische Groot-Roemenië Partij PRM, heeft gisteren afgezien van een reis naar Alba Iulia, in Transsylvanië, waar vandaag de aansluiting van Transsylvanië bij Roemenië in 1918 wordt gevierd. De PRM liet gisteren weten dat het leven van de uiterst controversiële Tudor in Alba Iulia gevaar loopt omdat er ,,een aanslag'' op hem wordt voorbereid. ,,Duizenden agitators'', aanhangers van PDSR-leider Ion Iliescu, zouden ,,gewapend met stokken, kettingen en andere wapens'' naar Alba Iulia zijn gereisd om Tudor te belagen. Iliescu, die op 10 december in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen tegen Tudor aantreedt, heeft dat tegengesproken. Tudor, zei hij, ,,vindt allerlei zaken uit en verspreidt allerlei soorten geruchten''. Iliescu zei ook dat hij niet van plan is vóór 10 december in een televisiedebat met zijn rivaal Tudor aan te treden. Zo'n debat zou ,,een circus'' worden, aldus Iliescu. De flamboyante Tudor grossiert in racistische en demagogische uitspraken.

Volgens de gisteren gemelde officiële uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen kreeg Iliescu zondag 36,35 procent van de stemmen en Tudor 28,34 procent. Derde werd de liberale oud-premier Theodor Stolojan (11,78 procent), gevolgd door de huidige premier Mugur Isarescu met 9,54 procent en door György Frunda, kandidaat van de Hongaarse minderheid, met 6,22 procent. Minister van Buitenlandse Zaken Petre Roman – in 1996 nog goed voor twintig procent – kreeg zondag slechts 2,99 procent van de stemmen.