Minister Zalm gaat voor Sinterklaas spelen

Onze speciale 12-jarige verslaggeefster Famke Houthoff had een vraaggesprek met minister Zalm van financiën.

In het Jeugdjournaal zag ik een tijdje terug minister Zalm met een koffertje.

Daarin zat de begroting.

In de begroting staat wat alle ministers nu dit jaar uit mogen geven. Minister Zalm is dus als het om geld gaat de baas van de andere ministers.

Ook bij de euro is hij in het nieuws geweest. Hij maakte toen bekend dat iedereen in Nederland vanaf 6 jaar een paar euromunten krijgt volgend jaar. De euro's gaan de guldens vervangen in het jaar 2002. Minister Zalm speelt dus een beetje voor Sinterklaas, alhoewel dat pas volgend jaar zal zijn. In het nieuws hoor je dus wel van alles wat een minister doet, maar eigenlijk weet je verder niet zo veel over hem.

Ik heb minister Zalm daarom per e-mail een paar vragen over allerlei andere dingen gesteld.

Heeft u wel tijd om de krant te lezen, hoeveel kranten leest u?

Ik lees veel kranten. Dat zijn Nederlandse kranten, maar ook buitenlandse kranten. Het is belangrijk dat een minister goed op de hoogte is van wat er gebeurt in Nederland, maar ook in andere landen.

Leest u de Kinderpagina?

Soms kijk ik ook wel eens naar de Kinderpagina, want ik heb zelf ook kinderen.

Wat vindt u dat kinderen gemiddeld aan zakgeld per week moeten krijgen?

Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden, het regelen van het zakgeld vind ik een zaak tussen de kinderen en hun ouders. Niet alle ouders hebben hetzelfde inkomen.

Wat vond u toen u klein was van politiek?

Met belangstelling voor politiek kan je niet jong genoeg beginnen. Het is goed om erbij betrokken te zijn. Tenslotte is dat de manier waarop we samen onze maatschappij besturen.

Vindt u het een goed idee als er ook een kinderpartij komt die de rechten van kinderen verdedigt?

Een aparte partij voor de rechten van het kind is niet nodig. Alle Nederlandse partijen vinden de rechten van het kind belangrijk. Zij houden die rechten ook goed in de gaten.

Hoe bent u aan het idee gekomen om aan alle Nederlanders 8 gulden aan euro's te geven? (goed idee trouwens!)

Straks in 2002 gaan we allemaal met euro's betalen. Het is dan nodig om te weten hoe die munten er uit zullen zien. Je wilt die munten ook eerst even voelen. Daarom krijgt iedereen van 6 jaar en ouder in december 2001 een setje euromunten om te wennen.

    • Eigen Nieuws van Famke Houthoff