Krediet aan L&H onthuld

De banken die miljoenenkredieten hebben uitstaan bij het in moeilijkheden verkerende Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H) hebben in een zeer ongebruikelijk actie zelf de kredietomvang bekendgemaakt. Het gaat om kredieten zonder zekerheidstelling. De Belgische KBC Bank, met 178 miljoen euro (bijna 400 miljoen gulden) grootste geldschieter, noemt in een verklaring ,,de recente en uitzonderlijke ontwikkelingen'' als reden voor de gegevensverstrekking over een individueel kredietdossier.

Een woordvoerder van de voormalige Kredietbank wees desgevraagd op de ,,mediatiek'' en bekendmakingen van L&H zelf dat financiële jaarverslagen niet kloppen en in Zuid-Korea geld door malversaties bij een dochter is verloren. Fortis Bank maakte gisteren bekend 125 miljoen dollar bij L&H te hebben uitstaan. Een woordvoerder noemt als reden dat andere banken in het consortium eerder mededelingen deden. Een consortium van KBC, Fortis, Artesia, Deutsche Bank en Dresdner Bank gaf L&H een lopend krediet van 430 miljoen dollar (ruim 1 miljard gulden). De banken zegden L&H deze week de wacht aan, waarna het bedrijf surseance vroeg.

Gisteren werd bekend dat L&H door malversaties in Zuid-Korea mogelijk een strop van 100 miljoen dollar lijdt. Oprichter en aandeelhouder Jo Lernout zegt in een interview met de Financieel Economische Tijd niet te weten wat precies is gebeurd. Hij heeft vertrouwen in de toekomst wegens de grote technologiekennis van L&H. ,,Het zou toch hallucinant zijn indien dit schip, dat een schat aan boord heeft, zou zinken in het zicht van de haven.''

SPRAAKMAKEND pagina 14