Korthals lijdt in Europa door eis Tweede Kamer

,,Mijn indruk is dat mijn Europese collega's me bekijken met zo'n blik van: `Daar heb je hém weer'.'' Minister Korthals (Justitie) voelde zich gisteren tijdens een vergadering met zijn Europese collega's behoorlijk ongemakkelijk. Over acht agendapunten mocht hij zich niet uitspreken omdat de Tweede Kamer daarbij een `voorbehoud' had geplaatst.

In veel gevallen was dat niet erg, want een echt besluit namen de Europese ministers daar toch niet over. Maar op één punt was het voorbehoud lastig: de oprichting van EuroDAC, een Europees systeem voor de controle van asielzoekers door middel van vingerafdrukken, kan vertraging oplopen als gevolg van de opstelling van Nederland. ,,Wij houden het als enige tegen'', zucht Korthals.

Op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken moeten de Eerste en Tweede Kamer de minister vooraf een mandaat geven om in vergaderingen met andere Europese ministers beslissingen te nemen. Omdat de onderhandelingen over die Brusselse vergaderingen soms doorgaan tot vlak voordat de vergadering begint, krijgt de Kamer de (voorlopige) agendastukken vaak laat. Andere Europese parlementen hebben daar ook last van. De Tweede Kamer is de enige die daar moeilijk over doet.

Over de noodzaak van EuroDAC zijn alle lidstaten het eens: een asielzoeker moet in het land waar zijn verzoek loopt een vingerafdruk laten nemen, die in andere lidstaten wordt verspreid. Daardoor kan hij, als hij is uitgeprocedeerd, het niet nog eens proberen in een ander land. Als enige vindt Nederland dat EuroDAC onder de Europese Commissie moet vallen. Alle andere lidstaten willen dat het onder de Raad valt (het secretariaat van de lidstaten). Maar één veto over deze procedurele kwestie is genoeg om de oprichting van EuroDAC te vertragen. Korthals wil dat veto niet op zijn geweten hebben. ,,We moeten praktisch blijven''. Maar door het `voorbehoud' van de Kamer mocht hij gisteren in de Europese vergadering niet overstag gaan. ,,Moeizaam en vervelend'', vindt Korthals.

    • Caroline de Gruyter