Koers euro stijgt sterk

De koers van de Europese munt, de euro, is vanmorgen gestegen naar het hoogste punt in bijna twee maanden. De stijging had plaats na nieuwe tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie, en verdere koersdalingen op Wall Street.

Vanmorgen bereikte de euro een koers van 0,8767 dollar per euro, en dat is het hoogste peil sinds 2 oktober. Nog een week geleden noteerde de euro 0,8375 dollar. Eind oktober boekte de munt met een koers van 0,8270 dollar een dieptepunt. In guldens gerekend is de dollarkoers gedaald van 2,63 gulden eind vorige maand tot 2,51 gulden vanmorgen.

Voornaamste reden voor de daling van de dollar is aanhoudend slecht nieuws over de Amerikaanse economie. Gisteren bleek dat het persoonlijke inkomen van Amerikaanse consumenten met 0,2 procent is gedaald in oktober, en dat zij hun spaargeld aanspreken om te kunnen blijven consumeren. Het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen steeg voor de zesde maal achtereen.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-beursindex daalde met vier procent naar zijn laagste punt sinds de zomer van 1999. De index staat met 2597 punten al de helft lager dan het record van 5132 punten in maart dit jaar. Door een vlucht in staatsobligaties daalde de rente op de kapitaalmarkt in Nederland vanmorgen tot 5,12 procent.

NASDAQ en RENTEpagina 13