Internet laat paarden ook thuis springen

Jumping Amsterdam is onder leiding van Kees de Ruiter vernieuwend bezig. Tien jaar geleden werd hij voorzitter, toen amper twintigduizend mensen de weg naar de RAI wisten te vinden. Dit weekeinde komen ruim 70.000 bezoekers naar het hippische evenement. Ook thuis hoeft de paardensportliefhebber niets meer te missen, want internet en kabel brengen Jumping Amsterdam ook live in de huiskamer.

Popularisering van de paardensport is een van de doelstellingen die het onafhankelijke Jumping Amsterdam zichzelf heeft oplegd. Daarom wil De Ruiter volop gebruik maken van alle mogelijkheden die de nieuwe communicatiekanalen te bieden hebben, zonder daarbij voorbij te gaan aan de vertrouwde gezichten van Studio Sport. ,,Wij hebben gevraagd wanneer zij de wereldbekerwedstrijd rechtstreeks konden uitzenden. Dat was op zaterdagmiddag en dus hebben wij deze wedstrijd op dat moment gepland'', zegt De Ruiter.

Daardoor moest hij wel op zoek naar een andere invulling van de zondagmiddag, het tijdstip waarop de wereldbekerstrijd al decennia lang wordt gehouden.

Met Eurosport heeft Jumping Amsterdam de afspraak dat vanaf vanavond negen uur paardensport wordt uitgezonden. Met de kabelmaatschappij UPC, die via Sport 1 sportuitzendingen verzorgt, behoeven bekabelde kijkers vanaf vrijdag bijna geen sprong meer te missen. En voor de niet-bekabelden is er internet. Op www.jumping-amsterdam.nl kan online worden gekeken. ,,Wij produceren de tv-beelden zelf en geven ze via onze internetsite door'', aldus De Ruiter, die vorig jaar met deze activiteit is begonnen. In 1999 scoorde Jumping Amsterdam meer dan een miljoen hits, waarvan de helft tijdens de vier dagen van het concours.

De Ruiter ziet ook voor andere sporten die het moeilijk hebben volop mogelijkheden om via internet meer aandacht op te eisen. ,,Er moet nog wel een betere balans komen tussen het visuele aspect en de functionaliteit. Ook kan de snelheid waarmee de internetter zijn informatie binnenhaalt worden verbeterd. Maar het belang van internet staat voor ons buiten elke discussie. Omdat nu iedereen, waar ook ter wereld, live kan genieten van paardensport bij Jumping Amsterdam.''

    • Jacob Melissen