Internationaal

FRANKFURT

De DAX profiteerde vanmorgen van stijgingen in de technologiesector en van index-zwaargewicht Deutsche Telekom. Vroeg in de middag noteerde de index van de beurs van Frankfurt 6.510 punten, 0,7 procent hoger dan het slot van gisteren.

PARIJS

Gisteren daalde de CAC-40 tot onder de 6.000 punten. Vanochtend echter leek de Franse index op weg om de psychologisch belangrijke grens weer te doorbreken. De Parijse beursbarometer noteerde rond het middaguur 5.978 punten, een winst van 0,8 procent.

LONDEN

Op de beurzen van Europa boekten de technologiefondsen vanochtend opvallend genoeg een stevige winst, ondanks de forse daling van de Amerikaanse Nasdaq gisteren. Het gevoel dat de waardevermindering van de Europese techaandelen te ver is doorgeschoten overheerste.

Op Euronext Brussel kreeg bierbrouwer Interbrew vanochtend zijn eerste notering, en steeg in de eerste uren van de handel bijna 5 procent boven de uitgiftekoers van 33 euro.

In Londen zochten handelaren de verklaring voor de opleving van de beurs in het verschijnen van koopjesjagers. ,,Ik denk dat er heel veel mensen vandaag op zoek gaan naar aandelen die zwaar geraakt zijn de afgelopen weken,'' zei een handelaar tegen het persbureau Reuters.

Vooral de technologiefondsen boekten vanochtend behoorlijke winsten. Zo klom softwarefabrikant Baltimore 7,6 procent, en steeg branchegenoot Logica 4,6 procent.

TOKIO

De koersval op de Nasdaq leidde in Tokio tot een hernieuwde belangstelling voor traditionele fondsen. De technologieaandelen werden gedumpt, maar olie- en staalbedrijven profiteerden. Het gevolg was een stijging van de Nikkei-225 van 1,3 procent naar 14.835 punten. De beurs van Tokio was daarmee geen uitzondering onder de Aziatische markten. De Zuid-Koreaanse Kospi-index steeg ruim een procent naar 514,46 punten. De markt in Hongkong profiteerde van een stijging van de telecomaandelen, en klom 1,9 procent naar 14.247 punten.

NEW YORK

In de Verenigde Staten boden de fondsen uit de `oude economie' geen bescherming meer tegen de storm die over de Nasdaq raast. Een nieuwe verkoopgolf duwde de index van de technologiebeurs naar het zoveelste dieptepunt van het jaar, maar ook de Dow Jones index moest het ontgelden. De Nasdaq daalde ruim 4 procent naar 2.598 punten, nadat de index eerder op de dag 7 procent lager had genoteerd. De Dow Jones verloor 2 procent.