IMF bereid Turkije helpende hand te bieden

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid Turkije met leningen te helpen de ,,minicrisis'' in het land te bedwingen. Het fonds stuurt dit weekeinde een team naar Ankara om de situatie te bestuderen.

Om het IMF terwille te zijn, besloot Ankara donderdag tot verdere hervormingen. Het monetaire beleid wordt aangepast aan de richtlijnen van het fonds en de staat is bereid 33,5 procent van telecommonopolist Türk Telekom van de hand te doen. Dit is iets waar het IMF al jaren om vraagt.

Turkije had het IMF woensdag extra leningen van 2 à 4 miljard dollar gevraagd om de financiële problemen het hoofd te kunnen bieden. Bovendien wil Ankara dat een lopend krediet van 600 miljoen dollar eerder wordt overgemaakt. Het land heeft snel geld nodig omdat door een crisis in de banksector de bevolking haar Turkse ponden massaal inruilt voor Amerikaanse dollars.

IMF-directeur Horst Köhler verklaarde gisteren dat hij bereid is het dagelijks bestuur te vragen om extra middelen voor Turkije, als de beloofde hervormingen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Het fonds is eveneens bereid te praten over vervroegde betaling van de eerdere lening.

Achteraf blijkt dat het IMF-bestuur deze week al tweemaal over de sterk verslechterde situatie van de Turkse economie heeft vergaderd, namelijk op maandag en woensdag. Een medewerker van het fonds verklaarde dat het beraad zich vooral toespitste op gebruikmaking van een `Aanvullend reservefonds', om Turkije te helpen zijn sterk geslonken reserves op te krikken. Ook toekenning van het nog openstaande deel van de lening van 600 miljoen dollar is besproken. ,,Als we het eens kunnen worden over een pakket maatregelen, is er geen reden om onze steun te onthouden.''