Extra geld VS voor Nederlands tbc-project

De Nederlandse organisatie ter bestrijding van tbc, de KNCV, verdubbelt de komende vijf jaar haar financiële armslag voor internationale hulpverlening. De KNCV kan dat doen dankzij een subisidie van 26 miljoen dollar van de Amerikaanse overheidsorganisatie USAID.

De KNCV krijgt het geld voor de ontwikkeling en uitvoering van het oorspronkelijk door de Nederlandse arts Karel Styblo ontwikkelde DOTS-tuberculosebestrijdingsprogramma.

Dit programma (DOTS staat voor directly observed treatment, short-course) houdt in dat tbc-patiënten gedurende het half jaar dat ze medicijnen moeten innemen, regelmatig worden gecontroleerd op hun trouw aan de therapie.

De Amerikaanse overheid is sinds dit jaar wereldwijd de grootste donor voor de internationale bestrijding van tuberculose. Het jaarbudget dat het Amerikaanse Congres beschikbaar stelt, is dit jaar verdrievoudigd tot 60 miljoen dollar. Dit is een gevolg van een deze zomer genomen beslissing door de G8-landen om tbc, malaria en aids wereldwijd terug te dringen.

Het geld dat de KNCV kan besteden is een extra investering om de dreigende uitbreiding van tbc en het resistent worden van de tuberculosebacterie tegen te gaan. Resistente bacteriën ontstaan als patiënten hun kuur niet afmaken. De KNCV werkt bij de tbc-bestrijding samen met internationale instellingen als de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN.

KNCV-directeur J. Broekmans: ,,De controle die bij het DOTS-programma hoort, passen we aan de bestaande infrastructuur aan. In Indonesië schakelen de tbc-bestrijders bijvoorbeeld vaak familieleden in, terwijl we in China de bare foot doctors instrueren hun patiënten vaak te zien.'' In Afrika en delen van Azië is de tbc-sterfte de laatste jaren toegenomen, doordat veel patiënten ook met hiv zijn besmet.