Euthanasie 3

Naar aanleiding van uw redactioneel commentaar van 28 november, vraag ik me af of er bij de aanstaande legalisering van euthanasie ook al is gedacht over hoe er moet worden omgegaan met de aanzuigende werking naar het buitenland.

Net als indertijd bij abortus zullen ook nu weer veel mensen naar Nederland komen voor een euthanasie die ze in hun eigen land niet kunnen krijgen. Bevat de nieuwe euthanasie wet al instructies om hier mee om te gaan ?

Het in 1999 met de Bookerprize beloonde boek van Ian McEwan `Amsterdam' eindigt met twee Britten die naar Amsterdam komen voor een euthanasie. Uit het feit dat ze die in het boek ook krijgen blijkt dat men in het buitenland denkt dat dit de gewoonste zaak van de wereld is in Nederland. (Te) ver op je buren vooruitlopen kan leiden tot grote spanningen die je onder ogen moet zien.

    • Julius Op de Beke