De Grote Satan 12

Henk Hofland heeft in enkele artikelen in het CS met duidelijke aanwijzingen en voorbeelden de bedreigingen aangegeven van de commercie (vrije markt) op onze cultuur en zich verbaasd over de grote stilte bij dit onderwerp. Rudy Kousbroek doorbrak die stilte (CS 17/11) en scherpte de gevaren van die bedreiging wat angstaanjagend aan. Maar dat mag niet van Arnon Grunsberg (CS 24/11). Zij mogen daar geen mening over hebben. ,,Als u niets meer te zeggen heeft, zwijg'', zegt Arnon aan het eind van een scheldpartij met de nodige verwensingen. Naar mijn mening is een schrijver verplicht, zeker een met literaire prijzen, eerst enige analyse te geven of de aangegeven bedreiging wel of niet aanwezig is, alvorens een op de persoon gerichte aanval te openen. Eerst een legitimatie alstublieft. De bijdrage van Arnon Grunberg heeft weinig met het aangesneden onderwerp te maken en zo'n scheldpartij is zo goedkoop, zo vreselijk goedkoop en armetierig. Het blokkeert wellicht de ambitie van anderen om op het zeer relevante onderwerp in te gaan. Dat zou jammer zijn.

    • J.G. Herfst