Celstraf en boetes in zaak Clickfonds

De Amsterdamse rechtbank heeft gistermiddag drie verdachten uit het beursfraudeonderzoek (`Operatie Clickfonds') schuldig verklaard aan niet-ambtelijke omkoping binnen een criminele organisatie. Twee van hen werden ook veroordeeld wegens belastingfraude.

Het gaat om ex-medewerkers van Oudhoff Effecten, de bank Credit Suisse First Boston en het pensioenfonds voor de metaalnijverheid. Allen zijn veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, en geldboetes variërend van 400.000 tot 600.000 gulden. Twee verdachten gaan in hoger beroep, de derde overweegt dat nog.

Met het vonnis wordt de gedragscode in de financiële wereld aangescherpt. Het wetsartikel over niet-ambtelijke omkoping is in deze sector nog nooit gebruikt. De uitspraak is dan ook een overwinning voor het openbaar ministerie. Dat had tijdens de rechtszaken betoogd dat de drie verdachten onder één hoedje hebben gespeeld met een van de hoofdverdachten uit het Clickfondsonderzoek, de effectenhandelaar E. Swaab. Deze zou de werknemers hebben omgekocht in ruil voor informatie over op hande staande effectentransacties. De winst werd vervolgens gedeeld.

Hoewel er geen bewijs is dat inderdaad koersgevoelige informatie is doorgegeven, kwalificeerde de rechtbank de gedragingen van de drie als ,,bij uitstek een voorbeeld van handelen in strijd met de integriteit en de openheid die de wetgever heeft bedoeld te beschermen.'' Ze hebben ,,gehandeld uit puur financieel gewin en volgens een zo geraffineerde methode, dat ontdekking nagenoeg uitgesloten was''. Advocaten reageerden teleurgesteld: ,,Het lijkt erop alsof de rechtbank heeft gezocht naar argumenten om te veroordelen en daarbij de wet heeft opgerekt'', aldus een van hen.

Het openbaar ministerie toonde zich tevreden met het volgens een woordvoerder ,,zeer fraai gemotiveerde vonnis''. Justitie overweegt nog in hoger beroep te gaan omdat de strafmaat lager uitviel dan de eis.

ANALYSE VONNIS: pagina 17