Cartooneske capriolen

In volle feeststemming beginnen we ons games-overzicht met het vrolijke Mario Party 2 (Nintendo 64). Dit spel is gebaseerd op het oeroude ganzenbord, met borden ontworpen rond thema's als een piratenschip en de ruimte. Op die borden bevinden zich zo'n zestig geinige spelletjes, die door maximaal vier spelers tegen elkaar gespeeld kunnen worden. Hoewel simpel, zijn ze inventief en altijd erg leuk. Kortom, het ideale familiespel.

Meer multiplayer-actie met Super Mario vinden we bij Mario Tennis, eveneens voor de N64. Niet zo realistisch als Virtua Tennis voor de Dreamcast, maar zeker niet minder leuk. Er doen allerlei bekende Nintendo-figuurtjes mee die ieder hun sterke en zwakke punten hebben. Natuurlijk zitten er weer allerlei grappige bonusgames in het spel, die helaas net iets minder leuk zijn dan die van Virtua Tennis. De geniale details compenseren dat echter ruimschoots. Zo kun je je spelkarakter opladen zodat hij krachtiger slagen kan geven, en zelfs kun je je tegenstander neermeppen. Ook hier staat onze Italiaanse loodgieter dus garant voor lol en kwaliteit.

Nog meer cartooneske capriolen vinden we bij Mickey Speedway USA (N64). Dit spel valt het best te omschrijven als Mario Kart of Diddy Kong Racing met Disney-figuurtjes. Maar in tegenstelling tot Diddy Kong Racing heb je hier geen vliegtuigjes en bootjes tot je beschikking. De actie is vlot en zeker niet slecht, maar toch voelt het spel afgezaagd aan: de power-ups zijn te bekend en de levels bieden te weinig nieuws. Mario Kart 64 en Diddy Kong Racing blijven dus de koningen der cartoonracers, en ook Crash Team Racing voor PlayStation mogen we wat dat betreft niet uitvlakken.

Voor realistische en vooral langdurige race-actie gaan we naar Le Mans 24 hours voor de Dreamcast. Je kunt hier écht 24 uur achter elkaar racen, al zijn er gelukkig ook kortere races beschikbaar. Bovendien kun je onderweg je positie opslaan, zodat je die 24 uur over meerdere dagen kunt uitsmeren.

Eén en ander ziet er erg mooi uit en er zijn soms wel tweeëntwintig auto's tegelijk op het scherm zonder dat het beeld hapert! De besturing is niet zo realistisch als die van Gran Turismo 2, maar voor de gemiddelde racefanaat zit er genoeg vlees en snelheid in de kuip.

Mensen die met de feestdagen hun agressie kwijt moeten, kunnen terecht bij Canon Fodder voor de Game Boy Color. In deze remake van de Amiga-klassieker krijg je de beschikking over twee soldaatjes in een vijandelijk gebied. Het doel is om het vijandelijke leger te elimineren, waarbij je de actie van bovenaf waarneemt. Eigenlijk is het een hele simpele vorm van Command and Conquer. Leuke geluidfragmentjes als `I love this job' na een ontploffing vormen de slagroom op de taart.

Van geweld op het veld stappen we over naar geweld in de ring met Ready 2 Rumble: Round 2 voor PlayStation 2 en Dreamcast, een boksspel met een knipoog. Hoewel het niet de diepgang van een echt vechtspel heeft is het leuk om te spelen. Komische gastrollen van popster Michael Jackson, basketballer Shaquile O'Neal en het echtpaar Clinton verhogen de Hillaryteit, maar als puntje bij paaltje komt lijkt het spel toch te veel op zijn voorganger.

We eindigen met Donkey Kong Country voor de GBC, een remake van het Super Nintendo-spel dat eind 1994 hoge ogen gooide met zijn geavanceerde graphics. Op de Game Boy is het weliswaar een stuk minder mooi, maar de talloze geheimen en grote levels vind je gelukkig ook hier. Het is niet zo goed ontworpen als Warioland 3, maar met meer dan honderd levels levert DKC zeker waar voor zijn geld. En het is lekker moeilijk!

    • Arthur Arts