Borst: liever schoolfruit dan schoolmelk

Nederlandse kinderen drinken voldoende melk en daarom is subsidie voor schoolmelk eigenlijk niet meer nodig. Nu zou het verstandig zijn de kinderen meer fruit te laten eten. De Tweede Kamer wil daarom nu schoolfruit subsidiëren.

Minister Borst (Volksgezondheid) toonde zich gevoelig voor de argumenten van het Kamerlid Atsma (CDA), die met het voorstel kwam in het afrondende debat over de begroting. Atsma haalde onderzoek aan waaruit blijkt dat kinderen tegenwoordig te weinig fruit eten. In plaats van de benodigde 100 tot 200 gram per dag, eten zij slechts 75 gram. ,,Schoolmelk achten wij niet noodzakelijk voor de volksgezondheid, maar schoolfruit wel'', zei Borst.

Bijkomend voordeel van gesubsidieerd schoolfruit is dat de Europese Commissie tientallen miljoenen euro's heeft klaarliggen voor de fruitteelt in Nederland, aldus Atsma. Om daar aanspraak op te maken is een aanbeveling van de regering nodig. De fruitsector zelf heeft al laten weten te willen bijdragen aan een eventueel plan voor schoolfruit. Ook ouders zouden bereid zijn mee te betalen aan goedkoop fruit op scholen, aldus Borst. Eerdere experimenten met schoolfruit liepen op niets uit, omdat ouders de prijs van appels, peren en mandarijntjes te hoog vonden.

Atsma probeerde eerder een subsidie voor de fruitteelt te ontfutselen aan minister Brinkhorst (Landbouw). Deze noemde een dergelijke subsidie echter ,,een ouderwetse aanbodstimulering door de overheid''. VVD'er Blok reageerde korzelig op het voorstel van Atsma, die hij ervan betichtte nu alsnog de subsidie te willen binnenslepen. ,,Ik vermoed dat we binnenkort een voorstel voor schoolkarbonade van u kunnen verwachten'', beet hij Atsma toe.

Land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland zegt het voorstel van Atsma ,,best een aardig idee'' te vinden.