Applaus

Het protocol rond de overeenkomst van Philips met het Zuid-Koreaanse LG Electronics nam maandag nogal wat tijd in beslag. Op een persconferentie in Seoul werden drie bestuursleden van LG en vier van Philips ieder met een secondenlang applaus begroet.

De Koreanen waren getuige van een historisch moment. Via een matig functionerende digitale verbinding maakte Philips' kroonprins Gerard Kleisterlee zijn eerste publieke optreden. Zijn voorganger Cor Boonstra stal vier jaar geleden de show met memorabele citaten over leemlagen en lekkende daken .

Pittige Boonstra-quotes in steenkolen Engels waren bij Kleisterlee niet te beluisteren. De komende man heeft dan ook nog een half jaar te gaan voordat hij formeel aantreedt.

Er zijn overeenkomsten. Evenals Boonstra kiest Kleisterlee voor een smetteloos streepjespak, een tenue dat nog niet zo lang geleden aan bankiers was voorbehouden. De wit-roze bloemcorsage zorgde voor een feestelijke tint. Philips heeft best wat te vieren aan het einde van het tijdperk-Boonstra.

Maar het succes van de huidige president is een risico voor zijn opvolger. Kleisterlee kan straks niet beginnen, zoals zijn voorganger, met een donderpreek en een voorziening van een miljard gulden.

Mocht Philips tóch in zwaar weer terechtkomen, dan is timing cruciaal. Als de chipmarkt komend voorjaar in mineur raakt kan Kleisterlee zich bij zijn aantreden op 1 mei nog met harde maatregelen profileren. Bij een chipdip volgend jaar zomer kan de nieuwkomer zelfs een applausje van de Koreaanse partners wel vergeten.

    • Michiel van Nieuwstadt